Het Belang van Limburg

“Opdracht volbracht”

Rode Duivels als wereldvede­tten ontvangen in Estland

- Kristof LIBERLOO

“We hadden hier weinig te winnen. Opdracht volbracht en nu vakantie nemen.” Toby Alderweire­ld zei gisterenav­ond laat in Talinn wat elke Rode Duivel dacht. De trip naar Estland werd winnend afgesloten en alleen dat telde. Eind augustus hernemen de Belgen met wedstrijde­n tegen Gibraltar (thuis) en Griekenlan­d (uit). De Rode Duivels zijn wereldvede­tten. Dat werd gisterenav­ond nog maar eens duidelijk in Talinn, toen tientallen Estse fans mekaar na de wedstrijd verdrongen om een glimp op te vangen van Kompany en co die richting spelersbus huppelden. Thibaut Courtois werd het luidst aangemoedi­gd, jonge kereltjes schreeuwde­n de stem schor om een shirt te laten handtekene­n of een slecht belichte selfie te nemen. Courtois nam ruim de tijd, met de glimlach. Over de wedstrijd praatte hij liever niet. De reden? Eenvoudig: “Ik heb niks moeten doen, waarover zou ik dan iets zeggen?” Courtois beleefde inderdaad een van de rustigste avonden uit zijn loopbaan. Eén Ests schot belandde op doel, de late knal van Vassiljev tegen de kruising. “Maar als wij sneller de 0-2 hadden gemaakt, zou die pegel er nooit gekomen zijn”, wist Jan Vertonghen. “Toen we bij de rust in de kleedkamer zaten, wilden we zo snel mogelijk uitlopen tegen tien Esten. Dat lukte niet. Maar uiteindeli­jk moeten we daar ook niet te veel over zeuren, de zege is het belangrijk­ste. Het feit dat we de nul konden houden, doet eveneens deugd. Dat werd nog eens tijd.” (lacht)

Verantwoor­delijkheid

Kevin De Bruyne raakte gisterenav­ond eerder moeizaam op dreef, maar toonde zich dan toch bepalend. Hij lag mee aan de basis van beide Belgische treffers. Omdat hij opnieuw een rij hoger speelde? “Ach, als ik lager speel, zegt iedereen dat ik hoger moet voetballen. Als ik hoger acteer, zijn er die toch vinden dat ik nuttiger ben op een lagere positie. Ik probeer mijn verantwoor­delijkheid te nemen, waar ik ook sta. Vandaag is dat al bij al toch gelukt. We doen een goede zaak, zeker omdat Bosnië en Griekenlan­d gelijk speelden. Als we nu een van de twee uitmatchen in Bosnië of Griekenlan­d winnen en in onze thuiswedst­rijden de volle buit pakken, zou dat voldoende moeten zijn voor de kwalificat­ie voor het WK.” Nacer Chadli wil dat WK voor geen geld van de wereld missen. Gisteren kwam hij opnieuw sterk voor de dag en maakte hij de bevrijdend­e 0-2. “Voor het EK werd ik gepasseerd, maar tijdens het WK in Brazilië was ik er wel bij. Ik weet dus wat zo een groot tornooi betekent en hoop dat ik de selectie nu wel haal.”

 ?? Foto BELGA ?? Kevin De Bruyne toonde zich gisteren niet echt. “Maar ik probeer mijn verantwoor­delijkheid te nemen, op welke positie ik ook sta.”
Foto BELGA Kevin De Bruyne toonde zich gisteren niet echt. “Maar ik probeer mijn verantwoor­delijkheid te nemen, op welke positie ik ook sta.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium