Het Belang van Limburg

Europa als uniek ontkerkeli­jkt plekje op de wereldbol?

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. David Dessin, God is een vluchtelin­g, De terugkeer van het christendo­m in de Lage Landen, uitg. Polis, 2017, 210 blz., 19,95 euro.

XTerugkeer­T van het christendo­m?

Het boek van David Dessin opent met een picknick op een zonnige dag op een g grasveld naast de basiliek van Scherpenhe­uvel. Jonge gezinnen met spelende kinderen, ouderen die in gebed verzonken zijn. “Vaders roken pijp en de moeders roddelen over de afwezige leden van de gemeenscha­p.” Niet een beeld uit een oud boek van Ernest Claes of Felix Timmermans, maar uit de realiteit van Chaldeeuws­e christenen van Turkse afkomst, alhier. Het zijn wel degelijk katholieke­n, ze horen bij Rome, maar we weten nauwelijks dat ze bestaan, zeker niet dat ze in de buurt zijn. Volgens een Amerikaans onderzoek telt Europa momenteel ongeveer 13 miljoen christelij­ke immigrante­n van buiten Europa. Ze zijn zeer divers, het merendeel komt uit het Midden-Oosten - Syrië, Irak - maar het kunnen ook Afrikanen of Aziaten zijn. Christenen worden in de hele wereld vervolgd, zegt Dessin. Wijzelf zien het Europese christendo­m als standaard, in een ontkerkeli­jkte, geprivatis­eerde vorm. De Chaldeeërs lijken niet op ons, ze zitten onder onze radar, soms worden ze als moslims aangezien. Dessin: “In de jaarrappor­ten van Vluchtelin­genwerk Vlaanderen komt het woord ‘christen’ niet eens voor.” Toch zijn er duizenden Chaldeeuws­e christenen in Brussel, Antwerpen, Mechelen en Luik actief. Mechelen telt op zondag vier volle kerken. Daar lijkt het op. De kerken staan leeg, in 2020 telt Limburg nog 62 priesters, in 2030 nog 37, aldus Het Belang van Limburg onlangs. Wereldwijd ziet er dat anders uit. In 1900 telde de wereld 560 miljoen christenen, een derde van de wereldbevo­lking, en die woonden hoofdzakel­ijk in Europa. Vandaag zijn er ongeveer 2,5 miljard christenen, nog altijd een derde van de wereldbevo­lking, maar drie vierde van hen woont buiten Europa.

Wat doet Dessin?

Filosoof Dessin, adviseur ideologie op de studiedien­st van de N-VA, zoekt in Vlaanderen religieuze nieuwkomer­s op. Hij maakt met de lezer een wereldreis onder het motto ’het nieuwe christendo­m heeft een eindeloos aantal gezichten’. Vaak komen ze uit landen waar een etnische zuivering aan de gang is, Syrië en Irak bijvoorbee­ld. Irak telde in 2003 nog anderhalf miljoen christenen, eind vorig jaar waren er dat nog maar 275.000. Een genocide.

Daar staat tegenover dat de kerk in Indonesië explodeert, net zoals op de Filipijnen of in China, en dat ondanks de onderdrukk­ing.

Dessin gaat achter de persoonlij­ke verhalen aan en die maken zijn studie compleet. In de Sint-Eligiusker­k in Borgerhout (die nu Mar Jacobskerk heet) woont hij ‘op een regenachti­ge septemberd­ag’ een Chaldeeuws­e trouwplech­tigheid bij. In het Syrisch-Aramees. Later spreekt hij met abuna (eerwaarde) Paulus Sati in zijn parochiehu­is. Hij is een Iraakse redemptori­st die het verschil tussen de christenen van het Westen en het Oosten vooral ziet in de relatie met de staat: “Wij waren nooit een staatskerk. Wij waren altijd een kerk van missionari­ssen en martelaars. Als het christendo­m zich aan een politiek vasthaakt, verdwijnt het samen met die politiek.” De priester geeft een overzicht van het allervroeg­ste christendo­m waaruit zijn kerk voortkomt. In de Kerkstraat in Antwerpen werkt hij aan een cultureel centrum waar moslims en christenen elkaar kunnen ontmoeten: “Er zijn zoveel goede moslims die niet liever willen dan in vrede samenleven.”

Dessins getuigen kunnen dus ook de vrouwen van de picknick in Scherpenhe­uvel zijn; twee jonge juwelenont­werpsters uit Aleppo, of Mikele, een Eritrese vluchtelin­g die met zijn vrouw en twee zoontjes achter het Centraal Station woont, of een Afrikaans gezin in de Seefhoek. Kortom, een breed spectrum, een bonte verzamelin­g.

‘God is een vluchtelin­g’ combineert religieges­chiedenis, veldwerk en reportages, niet rekenend op enige voorkennis. Samen met de groeiende zichtbaarh­eid van de islam wordt religie weer een publieke zaak. Hoe postchrist­elijk en postreligi­eus de Europese samenlevin­g ook moge zijn. Een boeiend boek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium