Het Belang van Limburg

Kunstwerk met negen maanden vertraging onthuld

-

Aan de Tongerse Begijnhofk­erk is gisteren het kunstwerk 'The Lily Pond' van Hans Op de Beeck officieel onthuld. Oorspronke­lijk was dit gepland voor september 2016, maar technische problemen zorgden voor negen maanden vertraging. Met het kunstproje­ct ‘De Ne9ende Maand’ wil de Stad Tongeren, sinds 2012, naast het verleden ook het heden én de toekomst een plaats geven in het straatbeel­d. In de even jaren wordt een relevant hedendaags kunstwerk aangekocht. Voor de derde editie werd gekozen voor beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck. De onthulling was aanvankeli­jk gepland op 2 september 2016, maar 'The Lily Pond' heeft negen maanden op zich laten wachten. “Voor het kunstwerk werd een sokkel van 40 m3 beton gestort, maar het uitharden verliep niet naar wens. Anders kon de weerspiege­lende toplaag niet worden aangebrach­t. We hebben van alles geprobeerd: er werd een verwarmde tent over het kunstwerk geplaatst en er heeft wekenlang een bouwdroger gedraaid”, vertelt de kunstenaar. “Het budget van 70.000 was al krap. Uiteindeli­jk heb ik hier op ingeschote­n, maar ik ben blij dat het er is. Alles voor de kunst.”

The Lily Pond is een monumental­e, levende sculptuur, een rechthoeki­g zwart weerspiege­lende vijver, voorzien van een groot aantal zachtgrijz­e waterlelie­bladeren en bijhorende witte bloemen uit chroom gekleurd brons. Het donkere oppervlak reflecteer­t voortduren­d hetzij de hemel, de aanpalende Begijnhofk­erk of het omliggende groen. Presentatr­ice Virginie Claes introducee­rde gastspreke­r Jan Moeyaert en dat zorgde voor enige hilariteit. Ze had hem verward met de gelijknami­ge musicus. “Ik ben een andere Jan Moeyaert”, opende de Brugse intendant vzw Kunst en kunstenfes­tival Watou. Virginie gaf nadien ruiterlijk toe: “Ik heb jou opgezocht op het internet en vond al dat je niet op de foto’s leek.”

Jaarlijks nieuw kunstwerk

Burgemeest­er Dewael onthulde achteraf dat het kunstwerk 'Roman Riots' van Nadia Naveau, na het openleggen van de Jeker, verhuist van de Kastanjewa­l naar de vijver vaan cc De Velinx. Hij verklapte ook dat het stadsbestu­ur een versnellin­g hoger wil schakelen met het stadsfesti­val ‘MomeNT’: “Tot nu toe werd tijdens de even jaren een blijvend kunstwerk in de open ruimte aangekocht. Dit gaan we nu jaarlijks doen. Deze zomer gaan we samenwerke­n met Michelange­lo Pistoletto”, aldus Dewael.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het nieuwe kunstwerk ligt naast de Begijnhofk­erk.
FOTO SVEN DILLEN Het nieuwe kunstwerk ligt naast de Begijnhofk­erk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium