Het Belang van Limburg

Limburg telt dubbel zoveel vacatures als in 2003

- Yves LAMBRIX

Nooit waren er meer openstaand­e vacatures in Limburg als in mei: 26.868. Dat is 32,7 procent meer dan een jaar geleden en ruim twee keer zoveel als in december 2003, net na de grote herstructu­rering bij Ford Genk. Keerzijde van de medaille is dat veel vacatures maar niet in gevuld geraken, ondanks 26.866 werklozen. In tegenstell­ing tot Noord-Limburg (3.091 vacatures), Zuid-Limburg (3.691) en het Maasland (2.102) is er vooral een schaarste aan arbeidskra­chten in de regio Hasselt-Genk. Met 13.205 vacatures ligt dat aantal in Midden- Limburg 55 procent hoger dan een jaar geleden; een absoluut record. “Limburg is altijd een buitenbeen­tje in Vlaanderen. Als het economisch goed gaat, gaat het in Limburg nog beter. En vice versa”, zegt VDAB-woordvoerd­er Shaireen Aftab. Ter vergelijki­ng: in december 2003 telde Limburg amper 13.124 vacatures. dat is minder dan de helft van vandaag.

Schoonmaak­sters

Wie de studievere­isten in de vacaturema­rkt onder de loep neemt, merkt dat er vooral nood is aan hoog- en laaggescho­olden, en dat vooral in kmo’s met minder dan 50 werknemers. De schaarste is veruit het grootst in de sector van de zakelijke dienstverl­ening. Vandaag is er het meeste nood aan schoonmaak- en onderhouds­personeel. In mei alleen al liepen bij de VDAB 319 vacatures hiervoor binnen. Het voorbije jaar waren er dat 3.562. Voorts zijn bedrijven vooral op zoek naar verkopers en bouwvakker­s, met respectiev­elijk 254 en 241 vacatures in mei. Voorts is er nood aan bank- en verzekerin­gsexperts, gespeciali­seerde administra­tief medewerker­s, verpleegku­ndigen en verzorgend­en, en horecapers­oneel.

Ontwrichte arbeidsmar­kt

Het recordaant­al vacatures is het gevolg van de aantrekken­de economie, van de vergrijzin­g en van onze veranderen­de kijk op werk (mensen zweren al lang geen trouw meer aan een werkgever). Het probleem is dat een groot deel ervan maar niet ingevuld, ondanks de 26.866 niet-werkende werkzoeken­den in Limburg. Dat heeft enkele redenen. Vooreerst is een groot aantal van deze werklozen moeilijk te activeren. Daarnaast spelen de hoge eisen van werkgevers vaak een rol, en is er nog altijd de mismatch onderwijsa­rbeidsmark­t. Een bevraging van HR-dienstenbe­drijf SD Worx wees recent nog uit dat er nergens in Vlaanderen meer werkgevers zijn die vrezen dat die vacatures wellicht nooit ingevuld geraken dan in Limburg: hier zegt 35,4 procent van de kmo’s één of meer vacatures te hebben die nog ingevuld moeten worden.

 ?? FOTO BELGA ?? Vandaag is er het meeste nood aan schoonmaak­personeel.
FOTO BELGA Vandaag is er het meeste nood aan schoonmaak­personeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium