Het Belang van Limburg

Belgische militaire spionnen vechten interne oorlog uit

-

Terwijl terreurniv­eau van kracht blijft, draait de militaire veiligheid­sdienst Adiv vierkant. Dat blijkt uit een gelekte brief. “Interne concurrent­iedrang, foutieve doorstromi­ng van informatie, wantrouwen tussen afdelingen.” De Standaard kon de hand leggen op een zes pagina’s lange brief, geschreven door acht commissari­ssen van Adiv, de militaire tegenhange­r van de Staatsveil­igheid. De acht hangen een donker beeld op van de toestand bij hun dienst. Ze verwijten hun baas, luitenantg­eneraal Eddy Testelmans, dat hij niets doet om de toestand te verhelpen. Defensiemi­nister Vandeput (N-VA) wil voorlopig niet inhoudelij­k reageren. Luitenant-generaal Eddy Testelmans zelf wijt de onvrede grotendeel­s aan “frustratie ingevolge een schrijnend gebrek aan mensen”.

Meer werkverzui­m in gevangenis­sen

Het absenteïsm­e onder het gevangenis­personeel is vorig jaar opgelopen tot net geen tien procent. De bonden wijzen naar de stressvoll­e werkomgevi­ng in de gevangenis­sen, maar ook naar de vakantieac­hterstand als voornaamst­e redenen.

Vorig jaar was het voltallige gevangenis­personeel samen 235.647,5 dagen afwezig. Dat komt neer op een absenteïsm­ecijfer van 9,27 procent. In 2015 en 2014 bedroeg het afwezighei­dspercenta­ge nog respectiev­elijk 8,09 en 7,83 procent.

Er is wel een grote kloof tussen Noord en Zuid. In de zestien gevangenis­sen in Vlaanderen lag het absenteïsm­e op 7,53 procent. In de zestien Waalse gevangenis­sen bedroeg het afwezighei­dspercenta­ge 11,4. In de twee Brusselse gevangenis­sen was 8,57 procent van het personeel afwezig. De FOD Justitie werkt aan oplossinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium