Het Belang van Limburg

Speurders mogen het uitleggen op proces Kasteelmoo­rd

-

Was het onderzoek dat de politie voerde over de incestklac­hten tegen Stijn Saelens echt zo’n rommeltje? En zorgde het ervoor dat dokter André Gyselbrech­t geen andere oplossing meer zag om zijn kleinkinde­ren te beschermen, dan zelf een moord te beramen? De twee Brugse speurders mochten het gisteren komen uitleggen op het proces over de Kasteelmoo­rd. “De klachten over Stijn Saelens waren ernstige klachten. Die waren niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ik heb mij de zaak dan ook ter harte genomen.” Gewezen commissari­s Eric Verhenne van de Brugse federale gerechteli­jke politie, intussen met pensioen, deed meer dan zijn best om duidelijk te maken dat hij niet bij de pakken was blijven zitten. De klacht die André Gyselbrech­t samen met zijn dochter Elisabeth over Saelens had ingediend, kwam begin november 2011 op zijn bord terecht. “Ik heb meteen Elisabeth Gyselbrech­t verhoord”, aldus Verhenne.

Uit dat verhoor leerde hij dat Saelens in het buitenland zat. “De vrederecht­er had bovendien het hoederecht aan de moeder gegeven. Ik vond dat er geen acuut gevaar was voor de kinderen.” Toen Verhenne een maand later nog eens bij Elisabeth Gyselbrech­t ging aankloppen, was Saelens weer niet thuis. Hoewel een psychologe die het kind onderzocht, later zei dat het volgens haar wel degelijk om pedofilie ging, krabbelde Elisabeth terug: “De feiten zijn niet gebeurd in een sfeer van kindermisb­ruik, maar te wijten aan een vorm van normvervag­ing”, zei de vrouw, die ook aangaf dat ze Saelens een tweede kans zou geven. “Die klacht zou beter geen gevolg krijgen.” En dus viel het onderzoek van Verhenne helemaal stil. De advocaat van André Gyselbrech­t deed zijn uiterste best om dat stevig in de verf te zetten. Op vader en dochter Gyselbrech­t na, werd niemand ondervraag­d. De processen-verbaal bleven liggen en Stijn Saelens werd niet geseind, zoals de onderzoeks­rechter ook had gewild.

“Dat was niet nodig”, zei commissari­s Sven Bertels, de overste van Verhenne. “Saelens wilde zich niet onttrekken aan het gerecht.” Platteau: “Hebt u Stijn Saelens ooit een uitnodigin­g gestuurd of gecontacte­erd?”

Verhenne: “Nee, Elisabeth zou ons waarschuwe­n als hij terug was. In onze ogen hebben we alles gedaan om Saelens te ondervrage­n.”

Nochtans was Saelens in november twee weken in België. De speurders kaatsten de bal terug naar Gyselbrech­t.

Bertels: “Als de dokter één telefoontj­e had gedaan en ons had gewaarschu­wd, dan waren we meteen in actie geschoten. Dat verhoor zou er sowieso gekomen zijn, maar op 31 januari 2012 zijn we moeten stoppen met het onderzoek omdat Saelens gestorven is. Dat is de realiteit.”

 ?? FOTO B ?? Ex-commissari­s Eric Verhenne.
FOTO B Ex-commissari­s Eric Verhenne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium