Het Belang van Limburg

MORGEN DEEL 4: “GIJ ZULT GEEN BOONTJES UIT KENIA ETEN”

-

Jasmijn Verlinden komt omt uit uit Zonhoven en is marketing keting manager van juwelenmer­kenmerk Wouters & Hendrix. Ze Ze kleedt kleedt zich zich Belgisch en schrijft in in ons ons weekendmag­azine Sjiek Sjiek over over haar beste Belgische e ontdekking­en. Zestien was ik, en stapelverl­iefd. Het object van mijn affectie? Een paar witte sneakers met helblauwe voetballer­s van Dirk Bikkemberg­s. Elegant of flatteus waren ze allerminst, dus waarom kregen precies deze schoenen een plek op mijn nachtkastj­e? Mijn frank valt nu pas: ik proefde indertijd voor het eerst van de ‘Ik Koop Belgisch’- euforie. Talloze schoenen en kleren zijn mijn kast gepasseerd sinds het fameuze Bikkemberg­spaar, vandaag stuk voor stuk vergeten… tot ik een aantal jaar geleden diezelfde blijdschap voelde - en nog steeds voel - bij een handtas van Hannah Jacobs. Sindsdien zoek ik bewust bij elke aankoop naar dat gevoel, naar een diepere connectie. Wat blijkt? Mijn lievelings­stuks zijn steeds van merken van eigen bodem. Ik geef toe, het is een beetje een sport geworden om louter Belgisch te kopen sinds ik een aantal jaar geleden de ‘Ik Koop Belgisch’-campagne op poten zette. Los daarvan is het aanbod zo divers en uitgebreid, dat het me weinig moeite kost om de Belgische kaart te trekken. Bovendien val ik keer op keer voor de persoonlij­ke en herkenbare verhalen van die merken van eigen bodem. Wie hoort van mijn ‘Ik Koop Belgisch’-obsessie, komt steeds met dezelfde vragen.

1. Wordt het niet saai om steeds in dezelfde vijver te vissen?

België werd in de jaren tachtig wereldbero­emd dankzij visionaire ontwerpers zoals de Zes van Antwerpen en sindsdien wordt Belgische mode geassociee­rd met een avant-gardestijl. Vandaag zijn nog steeds heel wat jonge en minder jonge Belgische ontwerpers sterk in dit segment maar er zijn ook tal van andere merken opgestaan met een compleet andere stijl. Ik ben ervan overtuigd dat er voor elk wat wils is qua Belgische mode en dat voor ieder moment van de dag. Dat zie je ook in mijn garderobe: Op kantoor draag ik veel Friday van CKS of Ginger en quasi altijd schoenen van Atelier Content. Op bijzondere momenten haal ik een stuk van Toos Franken of mijn verenjas van Caroline Bosmans uit de kast. Jeans en sneakers van Belgische merken waren lang moeilijk te vinden, sinds kort vullen Façon Jacmin en Fiamme die hiaten heel mooi op.

2. Is dat niet onbetaalba­ar, altijd Belgisch kopen ?

Op ikkoopbelg­isch.be zie je hoe divers het Belgische mode- en interieura­anbod is. Ik heb zelf een mix van duurdere en heel betaalbare stukken, maar probeer vooral bewuster te kopen. Ik zoek kleren die ik interessan­t ga blijven vinden, of ze nu van JBC of A.F.Vandevorst zijn. Ik kan het iedereen aanraden: verliefd worden op een stuk, het merk en verhaal erachter beter leren kennen, persoonlij­k geholpen worden door de ontwerper of het team achter het merk. Stukken die ik op die manier verwerf, draag ik vaak en lang en dan wordt ‘duur’ relatief.

3. Ik koop Belgisch, geldt dat enkel voor je kleerkast?

Ik doe mijn best om de lijn door te trekken. Bijvoorbee­ld: onze keukentafe­l is van de hand van Maria Scarpulla, een jonge ontwerpste­r die deze eigenhandi­g kwam opstellen en meteen advies over bijpassend­e stoelen gaf. Komt er bezoek, maak ik graag cocktails op basis van drank van (kleine) Belgische fabrikante­n. Ik verzorg mijn huid momenteel met een nieuw huidverzor­gingsmerk, YUN, en krijg van de oprichtste­r persoonlij­k antwoord op mijn e-mail. Het is dat persoonlij­ke contact, die nabijheid, die me steeds opnieuw overtuigt om te kiezen voor spullen die ontwikkeld worden door mensen in mijn omgeving. Er zit zoveel talent vlakbij, waarom ver gaan zoeken?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium