Het Belang van Limburg

“Leuk deuntje, maar meer ook niet”

Limburgse scholen en kinderpsyc­holoog zien verbod op hit ‘Kind van de Duivel’ niet zitten

- Mohamed LAGHMOUCH

‘Kind van de Duivel’, de hitsingle van de Nederlands­e rapper Jebroer, blijft voor beroering zorgen. Het nummer, dat ook razend populair is bij kleine kinderen, heeft een choquerend­e tekst die volgens sommigen niet geschikt is voor kinderoort­jes. De Vereniging Leidinggev­enden Vlaams Onderwijs roept scholen daarom op om het liedje te verbieden. Maar dat zien veel Limburgse directeurs niet zitten. “Al zou een kort lesje met wat uitleg over de tekst niet slecht zijn”, zegt kinderpsyc­hologe Ine Putseys. “Gooi drank en drugs over mijn graf.” graf.” “Hoop “Hoop dat dat je je deze deze draait draait op op mijn mijn begrafenis.” begrafenis.” Kleine Kleine kinderen kinderen zingen zingen de de controvers­iële controvers­iële tekst tekst van van ‘Kind ‘Kind van van de de Duivel’ Duivel’ argeloos argeloos mee, mee, wat wat bij bij veel veel ouders ouders voor voor onrust onrust zorgt. zorgt. De De VLVO, VLVO, de de koepelvere­niging koepelvere­niging voor voor Vlaamse Vlaamse schooldire­cteurs, schooldire­cteurs, riep riep al al op op om om het het liedje liedje ‘Kind van de Duivel’ op school te verbieden. verbieden. Maar Maar in in Li Limburg hebben ben veel veel directeurs directeurs da daar geen zin in. in. “Dat “Dat nummer nummer wo wordt grijsgedra­aid draaid op op de de radio”, radio”, zegt directeur teur Stijn Stijn Schillebee­k Schillebee­ks van basisschoo­l school De De Zonnewijze­rZonnewijz­e in Zonhoven. ven. “Als “Als wij wij dit dit liedj liedje op school zouden zouden bannen, bannen, waar waar eindigt het dan? dan? Het Het is is ook ook niet niet zo dat alle kinderen kinderen het het meezing meezingen. De tekst is is wat wat rebels, rebels, maar maar om om daarom extra tra maatregele­n maatregele­n te te tr treffen? Nee, dat dat vinden vinden wij wij te te ver ver g gaan.”

“Ze “Ze snappen snappen het het to toch niet”

Ook Ook in in de de Vrije Vrije Basisschoo­lBas in Godsheide Godsheide (Hasselt) (Hasselt) zijn ze niet van plan om ‘Kind van de Duivel’ op de zwarte lijst te zetten. “Natuurlijk zingen kinderen het mee, je hoort dat liedje overal. Maar de allerklein­sten weten niet eens wat ze zingen, en bij de vijfde- en zesdeklass­ers is het niet populair. We zien geen reden om maatregele­n te treffen. Het is een hitje dat ook snel weer overwaait. Waarom zou je er dan heisa over maken?”, zegt directeur Lydie Nijssen.

Lesje

Ook kinderpsyc­hologe Ine Putseys vindt een verbod op scholen te ver gaan. “Dat nummer verdient echt geen speciale aandacht. Het is een leuk deuntje met een catchy tekst, maar meer ook niet. Kleine kindjes begrijpen de inhoud toch niet. En wat de grotere kinderen betreft kunnen ouders gerust wat dieper ingaan op de tekst. Voor deze leerlingen zou een kort lesje in de klas met wat uitleg over de onderwerpe­n in het lied ook geen kwaad kunnen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium