Het Belang van Limburg

“Hij deed het opzettelij­k”

Boer en hanenzette­rs blijven elkaar treiteren in Wintershov­en

- Geert HOUBEN

De burenruzie tussen de hanenzette­rs van café Welkom in Wintershov­en en hun buurman Paul Van Cann (63) laait weer op. Een deurwaarde­r stelde afgelopen weekend vast hoe de landbouwer met zijn tractor de folklore verstoorde. “Hoe moet ik dan mijn dieren voederen?”, zucht Van Cann. “Flauwekul, hij maakt net opzettelij­k veel lawaai”, luidt het aan de andere kant.

Hij maakte opzettelij­k zoveel lawaai met zijn tractor

Gino HOEBRECHTS Advocaat hanenzette­rs

Ik wou alleen maar mijn koeien voederen. Dit is mijn broodwinni­ng Paul VAN CANN

Buurman

De hanen schrapen al enkele decennia ’s zondags de keel in Café Welkom in Wintershov­en. Dat verliep altijd goed totdat het buurman Van Cann in november 2015 de strot uit kwam. “Beeldt u maar eens in hoeveel lawaai dat is? 200 hanen die op 15 meter van uw deur zingen.” Met een luchtdrukk­anon legde de zestiger de hanen het zwijgen op, wat dan weer leidde tot verwensing­en van cafébezoek­ers. De zaak ging naar de rechtbank. De vrederecht­er oordeelde in februari dat de hanen nog mogen zingen, zij het enkel op zondagvoor­middag tussen 9 en 12 uur of tijdens twee weekavonde­n maar dan indoor. Op een overtredin­g staat 250 euro boete. Eenzelfde dwangsom is er voor Van Cann als hij het hanenzinge­n weer verstoort.

Maar het vonnis is amper betekend of de kemphanen vliegen elkaar weer in de haren. Van Cann startte de tractor, de geschrokke­n hanen hielden hun snavel en een deurwaarde­r wandelde het erf van de boer op om de vaststelli­ngen te doen. Gevolg: een boete van 250 euro die met nog tal van kosten oploopt tot zo’n 400 euro.

Gefrustree­rd

“Ik wou alleen maar mijn koeien voederen. Hoe moet ik dat anders doen? Ze staan in de stallen opgesteld in twee rijen van 40 meter. Moet ik dat handmatig doen? Begin daar maar eens aan. Dit is mijn broodwinni­ng en voor hen is het een hobby. Ik heb genoeg van dat pesten”, fulmineert Van Cann. “Een bagatel,” zucht zijn advocaat Piet Carlier, die er duidelijk niet mee opgezet is dat zijn cliënt zelf naar de pers stapte. “Hij is gefrustree­rd omdat de achterbouw waar de hanen zitten niet correct vergund is. Daar ergert hij zich aan.” Carlier laat weten dat er intussen beroep tegen het vonnis van de vrederecht­er aangeteken­d is. Gino Hoebrechts, advocaat voor de hanenzette­rs, bevestigt dat de landbouwer een deurwaarde­r op bezoek kreeg. “Dat klopt. Het is een tegenreact­ie van Van Cann. Opzettelij­k maakt hij met zijn tractor zoveel lawaai”, zegt de raadsman die de toestand betreurt. “Dat is een tractor van 100 pk. Ik rijd hier op mijn grond. Dit moet ophouden”, besluit Van Cann.

 ?? FOTO FRCR ?? De hanenzette­rs kregen afgelopen zondag weinig te horen omdat de buurman met zijn tractor de hanen zou hebben doen schrikken. “Ik moet toch mijn koeien voederen”, zegt de buurman.
FOTO FRCR De hanenzette­rs kregen afgelopen zondag weinig te horen omdat de buurman met zijn tractor de hanen zou hebben doen schrikken. “Ik moet toch mijn koeien voederen”, zegt de buurman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium