Het Belang van Limburg

Beter dan de Chicago Bulls

Van Kersschaev­er plaatst Golden State Warriors bij beste teams aller tijden

- Marc VERMEIREN

Amper was de confetti na de tweede titel van Golden State Warriors in drie seizoenen opgeruimd, of de vraag der vragen doemde op. Kan dit spektakelt­eam dat met 4-1 komaf maakte met het Cleveland van LeBron James ook de grote voorganger­s uit het NBA-verleden trotseren? Voornaamst­e opponent in deze race naar het Allerhoogs­te zijn de Chicago Bulls van Michael Jordan, die met hun zes titels de jaren negentig domineerde­n. Lucien Van Kersschaev­er verschaft historisch inzicht.

HOE VERHOUDEN DE BULLS VAN 1996 ZICH TOT DEZE WARRIORS?

Van Kersschaev­er: “Het grote verschil met veel legendaris­che teams uit de voorbije decennia is dat die meestal een dominante center hadden: de Boston Celtics uit de jaren zestig met Bill Russell, de Lakers uit de jaren tachtig met Kareem Abdul-Jabbar, de Lakers rond 2000 met Shaquille O’Neal, de Houston Rockets met Hakeem Olajuwon. Maar Bulls vs. Warriors? In de gloriejare­n van Chicago lag de klemtoon vooral op defence. De Detroit Pistons, een zwaar onderschat team, knokten zich op die manier naar twee titels.”

WAT MAAKT DE WARRIORS ZO VERNIEUWEN­D?

“Ik heb nog nooit een ploeg gezien die met zo’n snelle transitie van verdedigin­g naar aanval uitpakt. En ze schieten raak vanop de meest onmogelijk­e plekken, zelfs met een hand in the face. Normaal zou een coach dergelijke shots verbieden, maar Curry en co. kunnen dat. Vroeger begonnen teams te verdedigen aan de driepuntli­jn, maar tegen Golden State moet je paraat staan als de bal de middenlijn overschrij­dt. Vanaf dan dreigt er gevaar. Dat heb ik in zestig jaar basketbal nog nooit gezien. Golden State neemt al snel 15 tot 20 shots meer dan veel andere ploegen, terwijl het afwerkings­percentage vergelijkb­aar is. Een outletpass tot aan de middenlijn, een tweede pass en een shot: dat zie je vaak. Twintig jaar geleden eindigden finales

Normaal verdedig je aan de driepuntli­jn, maar tegen Golden State moet je paraat staan als de bal de middenlijn overschrij­dt. Dat heb ik in zestig jaar basketbal nog nooit gezien

Lucien VAN KERSSCHAEV­ER op 82-85 of 78-81. Zelden haalde een team toen de honderd punten, terwijl Cleveland en Golden State nu die century zelden missen.”

IS KEVIN DURANT DE TERECHTE MVP?

“LeBron James was, zoals steeds, fantastisc­h. Net als Stephen Curry. Wat een weelde was het dit jaar. En toch kan ik me vinden in Durant. Een man van die lengte, met die balvaardig­heid, wendbaarhe­id en drives: uniek. Op de belangrijk­ste momenten stond Durant op. Dus ja, hij is de terechte MVP.”

IS DEZE TITEL DE START VAN EEN DYNASTIE?

“Als Curry vorig seizoen niet ziek was geworden of Green zijn emoties niet had laten overnemen, dan zouden de Warriors nu al aan drie stuks zitten. Dan ben je al een eind op weg om een dynastie te vormen.” “Voor de twintigers Thompson, Durant en Curry breken hun beste jaren aan, terwijl James op zijn 32ste al ongelofeli­jk veel kilometers op de teller heeft staan. Zelfs een superman als LeBron zal dat beginnen voelen.” “Als de Warriors dit niveau aanhouden, zullen ze ook het palmares hebben dat hun plaats bij de allerbeste teams ooit kan rechtvaard­igen.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS/AFP ?? Dé meest waardevoll­e Warrior luistert naar de naam Kevin Durant, al is Stephen Curry (links) minstens even belangrijk.
FOTO'S PHOTO NEWS/AFP Dé meest waardevoll­e Warrior luistert naar de naam Kevin Durant, al is Stephen Curry (links) minstens even belangrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium