Het Belang van Limburg

Vanishing spray in vierde provincial­e

Voetbal Vlaanderen geeft refs fiat om hulpmiddel te gebruiken

- Rob MERTENS

Vanaf volgend seizoen mogen ook scheidsrec­hters in vierde provincial­e ‘vanishing spray’ gebruiken. “Het is geen verplichti­ng, maar wie wil, mag het voortaan dus wel gebruiken”, zegt Armand Caubergs, voorzitter van bureau Arbitrage. De scheidsrec­hters uit het amateurvoe­tbal krijgen alvast een startpakke­t van Voetbal Vlaanderen, de refs uit de provincial­e reeksen moeten de spray zelf aankopen. Op het hoogste niveau is de vanishing spray al enkele jaren ingeburger­d. Sinds 2014 kunnen scheidsrec­hters met een spray een lijn markeren op de plaats van de bal en de muur. Na veertig seconden verdwijnt het schuim vanzelf. “Ik heb in mijn actieve carrière zelf nooit met de vanishing spray gewerkt”, zegt Frank De Bleeckere, ex-topref en merkambass­adeur van het Limburgse Expoline. “Bij een vrije trap rond het strafschop­gebied hadden we toen heel vaak moeite om de muur op 9m15 te zetten, omdat de spelers de pinguinsta­p naar voor zetten. Op dat vlak is de spray een flinke meerwaarde voor een ref. Het is een klein, maar handig ding. En het wordt echt wel gerespecte­erd door de spelers. Sinds de invoering ervan worden nog amper gele kaarten getrokken voor het niet respectere­n van de afstand.”

Tot afgelopen seizoen mochten enkel de scheidsrec­hters in het profvoetba­l (1A en 1B) de vanishing spray gebruiken, maar daar komt nu dus veranderin­g in. “Vanaf volgend seizoen zullen de scheidsrec­hters in klimmen en dalen vrijblijve­nd gebruik kunnen maken van de vanishing spray”, zegt Armand Caubergs, voorzitter van bureau Arbitrage. “De scheidsrec­hters uit de hogere reeksen en het amateurvoe­tbal krijgen een startpakke­t van Voetbal Vlaanderen, de refs in de provincial­e reeksen moeten het zelf aanschaffe­n.”

Het bedrijf Expoline uit Tessenderl­o heeft meer dan twintig jaar ervaring in het produceren van belijnings­producten en is een sterke speler op de markt, nationaal en internatio­naal. Merkambass­adeur Frank De Bleeckere: “We werken samen met UEFA. Zo werd onze spray twee weken geleden nog tijdens de Champions League-finale gebruikt. Ook de refs uit de Premier League en de Serie A gebruiken ons product. Dat kunnen de provincial­e scheidsrec­hters dus voortaan ook. We zullen hen in de aanloop naar het nieuwe seizoen via infosessie­s briefen. Nogmaals: het is voor hen vrijblijve­nd. Maar ik denk dat iedereen in het voetbal overtuigd is van het nut van de vanishing spray.”

 ??  ??
 ?? Foto PHN ?? Ook in de lagere reeksen mogen refs voortaan de vanishing spray gebruiken.
Foto PHN Ook in de lagere reeksen mogen refs voortaan de vanishing spray gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium