Het Belang van Limburg

“Een korte pauze inlassen”

KOERSEN EN BLOKKEN: EEN MOEILIJKE COMBINATIE

- Freddy VAES

Studeren en wielrennen, het is niet meteen het ideale huwelijk. Tijdens deze examenperi­ode koelt de liefde nog feller. Bij velen wordt de relatie zelfs even ‘on hold’ gezet. De wielerbond houdt er rekening mee. Bij de aspirantje­s, jongeren tussen 10 en 15 jaar dus, is er tot het laatste weekend van juni een competitie­stop. In de andere categorieë­n brandt het koersvuur enkele weken op een iets lager pitje. We gingen eens horen bij de Limburgse renners-studenten hoe zij die periode overbrugge­n.

Kamiel Bonneu

“Ik volg de richting economie moderne talen. Daar komt toch wel wat blokwerk bij te pas. Volgens mij is de combinatie koersen-studeren haalbaar, indien je alles goed inplant. Ik heb de afgelopen twee weken weliswaar niet gekoerst, maar dat was omdat ik na die drukke periode nood had aan een korte pauze. Tijdens de examenperi­ode zijn er geen echt belangrijk­e wedstrijde­n. Dus dat komt goed uit. Ik train de komende weken ook iets anders dan normaal. De schema’s worden aangepast aan het examenroos­ter. De dag voor een belangrijk vak zullen we zeker geen zware training inplannen.”

Tristan Scherpenbe­rgh

“Ik zal tijdens de examenperi­ode zeker niet koersen. Zo’n koersdag neemt toch meer dan een halve dag in beslag. Tijd, dat je niet kan studeren. En die tijd heb ik echt wel nodig. Tussendoor als ontspannin­g wat fietsen staat wel op het programma.”

Mathias Houlmont

“Als student kiné in Hasselt geniet ik van een zes weken systeem, waardoor het te combineren valt. Mijn trainingss­chema’s worden vaak ingekort omwille van de uren die ik moet studeren. Koersen tijdens de examenperi­ode lukt niet voor mij. Ik ben dan te gestrest. In de zesde lesweek dat ik examens moet afleggen, las ik dan ook meestal een competitie­vrij weekend in.”

Jari Snyers

“Ik studeer marketing aan de hogeschool. Het vraagt heel wat energie om dit te combineren met koersen. Zeker tijdens de examens. Daarom las ik tijdens de examens altijd wat rust in om het draaglijk te maken. De hogeschool

PXL geeft me de mogelijkhe­id mijn examens anders te plannen waardoor de combinatie iets beter lukt. Vorig weekend heb ik niet gekoerst, omdat er niets speciaal op het programma stond. Daardoor heb ik wat kunnen vooruit studeren. Nu even doorbijten en hopen op een zomer waarin ik niet moet studeren.”

 ?? FOTO FV ?? Nieuweling Quinten Vandermeer (in het midden met gebogen hoofd) won zondag in Alken de pelotonspu­rt als afsluiter voor de examens.
FOTO FV Nieuweling Quinten Vandermeer (in het midden met gebogen hoofd) won zondag in Alken de pelotonspu­rt als afsluiter voor de examens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium