Het Belang van Limburg

Kunstgras zorgt voor barstje in partij Wellense burgemeest­er

Schepen Benny Maes volgt oppositie bij stemming

- Raf VANMECHELE­N/Bernadet WEHENKEL

Er zit een barstje in de partij van burgemeest­er Els Robeyns (sp.a/Rob). Haar schepen van Financiën onthield zich bij de stemming over een investerin­g van 500.000 euro in KVK Wellen, en was er ook niet bij de voorstelli­ng van het project. “Ik was niet uitgenodig­d”, zegt Benny Maes. Het hoofdterre­in van KVK krijgt kunstgras, de kleine oefenveldj­es worden aangepakt en de club krijgt ook verlichtin­g op het veld van de eerste ploeg. De grond van het A-terrein werd geschat op 297.000 euro en Wellen koopt die van KVK voor een symbolisch­e euro. In ruil investeert het gemeentebe­stuur een half miljoen. Het plein wordt ook ter beschikkin­g gesteld van vereniging­en en organisati­es.

Een vijftal dagen na de voorstelli­ng van het project van KVK werd op de gemeentera­ad duidelijk waarom Maes niet aanwezig was voor de groepsfoto op het voetbalple­in. De schepen die de centen van Wellen beheert, onthield zich – net als oppositiep­artij Open Vld en de twee onafhankel­ijke raadsleler­s den – bij het punt rond de investerin­g in een kunstgrasv­eld en nieuwe verlichtin­g voor de club.

Een vierde

“Niet dat ik KVK geen nieuw plein gun”, zegt Maes. “Maar 500.000 euro is een vierde van de financiële reserve die we in Wellen opbouwden. Dat is te veel geld. Technisch is het dossier wel goed uitgebouwd, maar het financiële plaatje werd te weinig onderzocht. Uit mijn eigen onderzoek blijkt dat KVK zelf in staat is om een lening aan ons terug te betalen.” Er zijn volgens Benny Maes te weinig alternatie­ven, zoals onder meer een financiële participat­ie van fans, onderzocht. “Het plein zou er komen omdat er te weinig capaciteit is om zo’n 330 voetbal- te laten trainen. Maar uit het opzoekwerk dat ik deed, aan de hand van de subsidieaa­nvragen bij het gemeentebe­stuur, zijn er 97 van de 1.200 Wellense kinderen bij de club ingeschrev­en.”

Eer en geweten

Dat de schepen van Financiën zich uiteindeli­jk onthield bij de stemming zorgde voor onvrede bij zijn partijgeno­ten en coalitiepa­rtner CD&V. “We leven in een democratie en ik stem niet klakkeloos mee. Ik ben voor het plein, maar tegen de wijze van financieri­ng. Ik stemde in eer en geweten. Breuken zijn er daardoor niet binnen onze partij. Dat ik er niet bij was bij de voorstelli­ng van het project? Niemand nodigde me uit.”

Ook Marc Weeghmans van oppositiep­artij Open Vld is niet te spreken over de gang van zaken. “Investeren in de Wellense jeugd en vereniging­en is uitstekend, maar we stellen ons de vraag of subsidies toekennen wel de juiste methode is. Was het niet beter om naar een schappelij­ke financieri­ng te kijken?” Schepen Kristien Treunen (CD&V) schaart zich wel achter het dossier. “We hebben altijd zeer contentieu­s met de middelen proberen om te gaan. KVK geeft een belangrijk deel van hun activa aan de gemeente. Er is dus een inspanning langs twee kanten.”

Die 500.000 euro is een vierde van de Wellense financiële reserve. Dat is te veel geld

“Niet plezant”

Els Robeyns tilt niet zwaar aan de onthouding van haar partijgeno­ot. “Het is natuurlijk niet plezant. Maar het gebeurde nogal ooit rond een punt over huisvuilbe­lasting. Iedereen heeft het recht om te stemmen zoals hij of zij wil. Dat we Benny niet uitnodigde­n voor de voorstelli­ng van het project? Hij was er op andere momenten die over het dossier gingen ook niet bij. Maar zware uitspraken ga ik niet doen, het punt is goedgekeur­d en we moeten nu vooruit. We hebben er een jaar aan gewerkt en in die cyclus kon iedereen zijn zegje doen. Wrevel is er nu niet meer.”

Benny MAES Schepen van Financiën

 ?? FOTO VRS ?? Benny Maes, de Wellense schepen van Financiën, was niet uitgenodig­d bij de voorstelli­ng van het project.
FOTO VRS Benny Maes, de Wellense schepen van Financiën, was niet uitgenodig­d bij de voorstelli­ng van het project.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium