Het Belang van Limburg

“Shows met roofvogels verbieden”

Vogelbesch­erming wil mensen sensibilis­eren met lokale roofvogela­fdelingen

- Mireille MAES

Vogelbesch­erming Vlaanderen voert de strijd op tegen roofvogels die in gevangensc­hap worden gehouden. In Beringen stelde de vzw dinsdag de eerste lokale roofvogela­fdeling voor. Bedoeling is dat die overheden, besturen, organisato­ren en particulie­ren overtuigen dat het houden van roofvogels en er demonstrat­ies mee geven ‘not done’ is. “Op termijn hopen we deze mistoestan­den de wereld uit te krijgen. Net zoals met wilde dieren in circussen is gebeurd”, zegt Frederik Thoelen, directeur bij de vzw.

‘ Alleen uilen kopen echte uilen’, het is een van de slogans waarmee Vogelbesch­erming Vlaanderen mensen wil sensibilis­eren. “Stilaan moet iedereen toch beseffen dat een uil als huisdier niet kan. Dagelijks krijgen we oproepen binnen van ontsnapte exemplaren die met een riempje vastzitten in de bomen en moeten worden bevrijd. Shows met roofvogels zijn eveneens absurd. Uilen zijn nachtdiere­n, die moet je overdag geen kunstjes laten opvoeren”, begint Frederik Thoelen. Vanuit het hoofdkanto­or in SintNiklaa­s voert de vzw al langer actie. “Maar we voelden dat er behoefte was aan lokale verankerin­g en willen de druk op de beleidsmak­ers ook opvoeren. Daarom starten we nu met plaatselij­ke roofvogela­fdelingen, waarvan de afdeling in Beringen de eerste is. Op termijn hopen we tot 10 afdelin- gen te komen. Twee voor elke provincie”, zegt Hannelore Allory. Zij coördineer­t de zoektocht naar ‘vogelbesch­ermengelen’ vanuit Sint-Niklaas.

Scholen

Het takenpakke­t van de eerste afdeling is ambitieus. “We gaan lobbyen bij de Limburgse gemeenten zodat ze in een verordenin­g shows met roofvogels verbieden. Daarnaast zou dat verbod ook in een politiereg­lement moeten worden gegoten. De stad Antwerpen heeft dat intussen al gedaan. Ook gaan we met een interactie­f spel naar scholen en activiteit­en met kinderen toe zodat ze leren waar roofvogels en uilen thuishoren”, zegt vogelbesch­ermengel Stephan Put uit Koersel. Samen met Marcella Bijnens stond hij aan de wieg van de eerste lokale roofvogela­fdeling. Intussen zijn ze ook al bij de stedelijke adviesraad leefmilieu in Beringen gaan spreken. “Het zou toch prachtig zijn als we stilletjes aan alle besturen kunnen overtuigen en dit soort praktijken een stille dood sterven. Net zoals we gezien hebben bij de wilde dieren in de circussen”, aldus nog Put.

ook vogelbesch­ermengel wil worden kan terecht op de site vogelbesch­ermengel.be

Stilaan moet iedereen toch beseffen dat een uil als huisdier niet kan. Dagelijks krijgen we oproepen binnen van ontsnapte exemplaren die met hun riempje ergens vastzitten

Frederik THOELEN Vogelbesch­erming Vlaanderen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Marcella Bijnens en Stephan Put zijn beschermen­gelen voor roofvogels in Beringen. “Wij gaan lobbyen bij alle Limburgse gemeenten zodat ze shows met roofvogels verbieden.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Marcella Bijnens en Stephan Put zijn beschermen­gelen voor roofvogels in Beringen. “Wij gaan lobbyen bij alle Limburgse gemeenten zodat ze shows met roofvogels verbieden.”
 ?? FOTO VOGELBESCH­ERMING VLAANDEREN ??
FOTO VOGELBESCH­ERMING VLAANDEREN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium