Het Belang van Limburg

Waarom Belgisch kopen verslavend is

Genkse modeontwer­per Egidio Fauzia gooit zijn boeken open

- Marij WYERS Xwww. f-egidio.com XBekijk de filmpjes op hbvl.be/kooplokaal

GENK - Waarom kost een broek van een keten als Zara nog geen 40 euro en betaal je voor een ontwerp van Egidio Fauzia 300 euro? En dan is het label van de Genkse modeontwer­per nog niet eens zo bekend als Dries Van Noten of Ann Demeulemee­ster. Egidio gooit voor ons zijn boeken open. “Mensen moeten geïnformee­rd worden. En daarna doet iedereen wat hij wil.” Ontwerper Egidio Fauzia (61), Genkenaar met Italiaans bloed, heeft niks tegen de Zara en de Cos. Maar hij vreest de toekomst: “Op den duur kennen we alleen nog maar het lagere niveau en weten we niet meer hoe fijne wol voelt. Ook onze kledingsti­jl verschraal­t: iedereen draagt hetzelfde. Om te gaan sporten kunnen we niet anders dan Nike of Adidas kopen. Waar vind je nog originele sportkledi­ng?” Egidio is een designer pur sang, die niet wil plooien voor platte commerce. De ambachtsma­n heeft een muur van de woonkamer in zijn appartemen­t omgevormd tot moodboard voor zijn collecties. Het sfeerbord baadt nu in de kleuren voor de volgende zomer, de zomercolle­ctie 2018 van zijn label F.Egidio.

Parijs

In grote vakken - die correspond­eren met een kledingstu­k - plakt hij lapjes stof, inspireren­de foto’s, schetsen en patronen. Daar maakt hij aantekenin­gen bij. De ontwerpen rijpen langzaam in zijn hoofd en tijdens elke blik op zijn moodboard krijgen de ontwerpen vorm.

Voor zijn stoffen gaat Egidio naar de internatio­nale stoffenbeu­rs in Parijs. “Je moet dan al weten wat je wil: welke materialen en welke kleuren. Anders loop je er verloren”, vertelt Egidio. In de keuze van de stoffen schuilt al het eerste immense prijsversc­hil. Egidio werkt enkel met stoffen van betere kwaliteit. En die zijn duurder. “Op mijn stoffen moet ik een toeslag van 30 tot 40 procent betalen omdat ik maar een kleine hoeveelhei­d afneem. Ik betaal 30 euro per meter stof, terwijl kledingket­ens immense hoeveelhed­en aankopen voor misschien maar 3 à 4 euro per meter, en zelfs nog minder ook.” Volgens de ontwerper laten modeketens ook originele stoffen namaken. “Ketens kopen originele stoffen voor de monsters van hun kledingstu­kken. De stoffen laten ze vervolgens namaken in China. Zuivere scheerwol wordt dan een Chinese lookalike. Voor de prijs heeft dat uiteraard fantastisc­he gevolgen, maar zo verdwijnt alle kwaliteit.”

Acne

De modewereld heeft weinig geheimen voor Egidio Fauzia. In de jaren 90 brak hij - samen met zijn toenmalige vrouw - door met het modelabel Kyuso. Dat werd verkocht in 600 boetieks, onder meer in Parijs en Japan. Na de split van het ontwerpers­duo ging Egidio alleen verder. Hij heeft jarenlang de kledingpro­ductie gecoördine­erd van Belgische ontwerpers. Sinds 2011 ontwerpt hij voor zijn eigen label F.Egidio. Zijn huidige vriendin is ook al jaren actief in de internatio­nale mode. Ze werkt momenteel bij het bekende Zweedse label Acne. Om maar te zeggen dat Egidio weet waarover hij spreekt.

De Genkenaar laat zijn ontwerpen produceren in een atelier in Roemenië, waar ook andere bekende Belgische modeontwer­pers klant zijn. “Fabricage in België is onmogelijk. We hebben geen ateliers meer, tenzij voor lingerie. We moeten dus uitwijken.”

Cambodja

“Met het bedrijf in Roemenië heb ik intussen bijna een familieban­d. De werkomstan­digheden zijn daar in orde. Wat werk- en rusttijden betreft, gelden daar de Europese wetten. De loonkosten liggen er wel lager dan bij ons, maar ze gaan in stijgende lijn, en ze liggen een pak hoger dan in Cambodja, Vietnam of in Ethiopië waar kledingket­ens als H&M produceren. Arbeiders daar krijgen een maandloon van 24 euro. Op die manier kost het naaien van één broek maar een paar centiemen aan loon. De winstmarge is dan bijna 700 procent.”

Ter vergelijki­ng: Egidio betaalt voor een broek 15 à 20 euro loonkosten. “Ketens werken met het systeem van de grote hoeveelhed­en. Ze zetten fabrikante­n onder druk om er een centiem af te krijgen. Dit leidt tot oneerlijke praktijken, vooral bij onderaanne­mers van de fabrikante­n. Meestal zijn de opdrachtge­vers, de productiem­anagers van kledinglab­els, niet eens op de hoogte. Ze treffen dus geen schuld.”

Prijzen in ketens zijn belachelij­k laag. Voor die bedragen kan niemand produceren. Mensen zijn niet meer gewend een paar honderd euro te betalen voor een kwaliteits­stuk

Egidio FAUZIA Modeontwer­per uit Genk

“Maar die fabrikante­n in China of Cambodja kunnen die grote orders van 50.000 stuks soms niet aan in een korte tijdspanne. Om het order niet te mislopen, schakelen ze onderaanne­mers of satellieta­teliers in. Daar werken vaak vrouwen en kinderen in erbarmelij­ke omstandigh­eden.”

Showroom

Egidio weigert in te leveren op kwaliteit en daarom kiest hij voor ‘verkoop via showroom’ waarbij hij de kledingwin­kel uitschakel­t. “Als ik mijn broek van 200 euro in een boetiek zou hangen, dan zou die daar 350 euro kosten. Niemand betaalt dit, tenzij ik heel bekend zou zijn.”

Zijn verkoopsys­teem is uniek. De ontwerper toont zijn collectie tijdens een tijdelijke showroom. Die voor de zomer van 2018 vindt van 22 september tot 1 oktober plaats in Thor Park in Genk. Tijdens zo’n preview kunnen klanten kleding bestellen. Na de betaling van een voorschot gaat de collectie in productie in Roemenië en vier maanden later kan de klant zijn bestelling afhalen. Hierdoor koopt de klant kwaliteit aan groothande­lsprijs. En toch is dit nog een serieuze aankoop. “Prijzen in ketens zijn belachelij­k laag”, zegt Egidio. “Aan die prijs niemand produceren. Veel mensen zijn niet meer gewend om een paar honderd euro te betalen voor kwaliteits­kleding, terwijl dat een heel normale en eerlijke prijs is.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Edigio Fauzia bij het moodboard - met inspiratie voor de zomercolle­ctie 2018 - in zijn woonkamer.
Foto RAYMOND LEMMENS Edigio Fauzia bij het moodboard - met inspiratie voor de zomercolle­ctie 2018 - in zijn woonkamer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium