Het Belang van Limburg

115.000 115 extra jobs tegen 2019

Nog 8 miljard euro te gaan voor begroting in evenwicht

- Eric DONCKIER

Deze regeerperi­ode komen komen er in ons land netto 215.000215.00 nieuwe banen bij. Tegen 2019 2019 komenk er 115.000 jobs bij. Dat Dat bleekbl gisteren bij de voorstelli­ng stelling van de economisch­e vooruitzic­htenvoorui van de Nationale Bank Bank door gouverneur Jan Smets. De nieuwe banen zijn niet enkel een gevolg van de wereldwijd goede economisch­e conjunctuu­r, maar ook van de structurel­e hervorming­en die de regering doorvoerde.

Deze regeerperi­ode komen er 215.000 nieuwe banen netto bij. En om tegen eind 2019 de begroting in evenwicht te kunnen sluiten, zijn nog voor 8 miljard euro aan maatregele­n nodig. Dat zijn de twee boodschapp­en van gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank. In de economie is het ene het gevolg van het andere. Dat bleek ook gisteren weer bij de voorstelli­ngen van de economisch­e vooruitzic­hten van de Nationale Bank door gouverneur Jan Smets. Die vooruitzic­hten kan men als volgt samenvatte­n.

Economisch­e groei

Wereldwijd is er meer economisch­e groei. Dat heeft ook positieve gevolgen voor ons land. Dat kon men al begin dit jaar zien en daarom schat gouverneur Jan Smets dat de economisch­e groei in ons land dit jaar zal uitkomen op 1,6 procent.

Dat is 0,2 procent meer dan de Nationale Bank eind vorig jaar nog raamde en 0,4 procent meer dan vorig jaar. Ook volgend jaar zou het om een groei van 1,6 procent gaan en van 1,5 procent in 2019.

Consumptie

Het is vooral de particulie­re consumptie die deze groei in de hand werkt. Dat komt omdat het beschikbar­e gezinsinko­men dit jaar met 1,4 procent toeneemt, met 1,8 procent volgend jaar en met 2 procent in 2019; en dit na aftrek van de inflatie.

Die inflatie loopt dit jaar op tot 2,2 procent maar zou daarna moeten nemen als gevolg van meer concurrent­ie in de dienstense­ctor. Het Koninklijk Besluit ‘easy switch’ moet dat extra in de hand werken.

Loonsverho­gingen

Dat de gezinnen meer kunnen besteden, komt doordat ze iets meer inkomen uit vermogen zullen hebben. Maar vooral omdat als gevolg van eerdere regeringsm­aatregelen de stijging van de loonkosten in de pas blijft waardoor er ruimte ontstaat voor loonsverho­gingen. De sociale partners hebben trouwens afgesproke­n dat de lonen dit en volgen jaar samen met 1,1 procent boven inflatie mogen toenemen: 0,3 procent dit jaar en 0,8 procent volgend jaar.

215.000 nieuwe banen

Dat het beter gaat met de economie, maakt ook dat er jobs bijkomen. Dit jaar zou het om 43.300 banen gaan, volgend jaar om 38.600 en in 2019 om 33.100 banen. Samen geeft dat 115.000 banen.

Telt men daar de 42.100 banen bij van in 2015 en de 59.200 banen van in 2016 bij, dan komt men uit op een totaal van 216.300 banen extra tijdens deze legislatuu­r. Die 216.300 nieuwe banen netto zijn overigens niet enkel een gevolg van de goede economisch­e conjunctuu­r, maar volgens gouverneur Jan Smets ook en vooral een gevolg van de structurel­e hervorming­en die deze regering doorvoerde. De premier zal het graag horen.

Mensen werken langer

Hij heeft het dan onder meer over de indexspron­g, de nieuwe loon- wet, de taks shift de maatregele­n om de arbeidsmar­kt te hervormen en de pensioenhe­rvormingen. De effecten van die pensioenhe­rvormingen kan men trouwens nu al op het terrein zien. Van jaar tot jaar neemt het aantal 55-plussers die blijven werken verder toe. Het gevolg van dit alles is dat de werklooshe­idsgraad zal dalen tot 7,2 procent in 2019 omdat er meer nieuwe banen worden gecreëerd dan er instromers zijn op de arbeidsmar­kt en dat de werkgelege­nheidsgraa­d zal toenemen tot 70,2 procent in 2019.

Nog 8 miljard euro

Goed economisch nieuws is in principe ook goed begrotings­nieuws, want het betekent meer inkomsten en minder uitgaven voor de overheid.

Maar dat is niet helemaal het geval, omdat mede als gevolg van de taxshift de fiscale ontvangste­n zullen dalen van 50,8 procent van het bruto binnenland­s product in 2016 naar 49,6 procent van het bbp in 2019. Het gevolg hiervan is dat het begrotings­tekort dit jaar wel zal zakken tot 2,0 procent van het bbp maar de twee volgende jaren zal stabiliser­en rond 2,1 procent van het bbp.

Zoals geweten wil de regering tegen eind 2019 een begroting in evenwicht. Dat betekent dat er bijkomend voor 8 miljard euro aan maatregele­n nodig zijn. Dat is 2 miljard euro meer dan de regering eerst dacht.

Volgens gouverneur Jan Smets is dit haalbaar indien de regering tegelijk ook een groeistrat­egie uitwerkt. En dat betekent nog meer structurel­e hervorming­en.

 ?? Foto BELGA ?? Volgens gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank zullen er aan het einde van de regeerperi­ode 215.000 jobs zijn bijgekomen.
Foto BELGA Volgens gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank zullen er aan het einde van de regeerperi­ode 215.000 jobs zijn bijgekomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium