Het Belang van Limburg

Politie screent alle vrijwillig­ers op de zomerfesti­vals

Organisato­ren willen niets aan toeval overlaten

- Ruben STEEGEN

Alle vrijwillig­ers op de grote muziekfest­ivals worden deze zomer allemaal op voorhand gescreend. Hiermee gaan de organisato­ren verder dan de vraag van Binnenland­se Zaken. Na de aanslagen in Parijs en Brussel verstuurde minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) vorig jaar een omzendbrie­f naar de Belgische festivals. Vrijwillig­ers, belast met bewakingso­pdrachten, moesten op voorhand gescreend worden door de lokale politie. Maar zowel Pukkelpop, Graspop als Werchter gaan een serieuze stap verder: alle vrijwillig­ers worden gescreend. Voor Pukkelpop gaat het om een paar duizend mensen. De lijst met hun namen wordt midden juli overgemaak­t aan de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad.

Vrijwillig­ers die deze zomer een handje helpen op de grote zomerfesti­vals worden allemaal op voorhand door de politie gescreend. Officieel vraagt de FOD Binnenland­se Zaken enkel een screening van vrijwillig­ers die belast zijn met bewaking, maar zowel Pukkelpop, Graspop als Rock Werchter – de drie grootste rockfestiv­als – sturen standaard álle namen door naar de lokale politie. Op Graspop, dat vandaag van start gaat, werd al een tiental vrijwillig­ers geweerd. Minister Jan Jambon (N-VA) stuurde in het voorjaar van 2016 al een omzendbrie­f naar de festivals met de vraag extra veiligheid­smaatregel­en te nemen, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en Parijs. Naast strengere toegangsco­ntrole en verhoogde waakzaamhe­id sprong vooral de screening van vrijwillig­ers in het oog: voortaan moesten alle vrijwillig­ers die belast zijn met bewakingso­pdrachten door de lokale politie worden onderzocht. Wie ooit in contact kwam met het gerecht wegens (onder meer) verboden wapenbezit, terreur of het verhandele­n van drugs, zou worden geweigerd.

Tiental geweigerde mensen

Maar de festivalor­ganisatore­n blijken nu nog verder te gaan in hun veiligheid­smaatregel­en. Zo sturen Pukkelpop, Graspop en Rock Werchter de namen van álle vrijwillig­ers op voorhand door naar de lokale politie, ook de gegevens van mensen die bijvoorbee­ld de drankstand­jes bemannen en dus geen bewakingsa­ctiviteit uitoefenen.

In Dessel, waar vandaag Graspop begint, werd zo al een tiental mensen geweigerd. Een minderheid op een totaal van enkele duizenden medewerker­s. “De politie en de burgemeest­er bepalen wie er wordt geweerd”, klinkt het bij de organisati­e.

Rock Werchter heeft de lijst met alle vrijwillig­ers en personeel al een tijd geleden naar de politie doorgestuu­rd. “Dat hebben we vorig jaar ook gedaan, op vraag van de instanties die over de veiligheid gaan”, verduideli­jkt woordvoers­ter Nele Bigaré. Hoeveel vrijwillig­ers te horen kregen dat ze moesten thuisblijv­en, wil de organisati­e niet kwijt. Pukkelpop, dat eind augustus plaatsvind­t, maakt de lijst met vrijwillig­ers en medewerker­s midden juli over aan de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad. “Een arbeidsint­ensief proces, want het gaat om duizenden mensen”, zegt woordvoerd­er Frederik Luyten. “Maar we willen niets aan het toeval overlaten, net zoals tijdens de vorige editie.”

Omzendbrie­f

Groezrock in Meerhout beperkte zich vorige lente nog tot de screening van medewerker­s die met een bewakingso­pdracht waren belast. “Zoals de omzendbrie­f voorschrij­ft”, zegt organisato­r François Nuyts. “Achteraf hebben we van Binnenland­se Zaken echter te horen gekregen dat ook de mensen die toegangsba­ndjes controlere­n in principe een bewakingsa­ctiviteit uitoefenen. Volgend jaar zullen wij dus ook hun namen moeten doorgeven. Ik begrijp best dat grote spelers als Pukkelpop en Werchter standaard iedereen in de lijst opnemen. Ze besparen er wellicht meer tijd mee dan voor elke persoon apart te bepalen welke taak de vrijwillig­er uitoefent.” Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van Jambon, wijst erop dat de beslissing om álle vrijwillig­ers te screenen op lokaal vlak wordt genomen. “De omzendbrie­f verplicht dat niet. Maar als een lokale risicoanal­yse daarom vraagt, staat het de politie en het lokale bestuur vrij om de screening uit te breiden.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium