Het Belang van Limburg

Geen visum voor imams van erkende moskeeën

- Liliana CASAGRANDE

Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) geeft imams van niet-erkende moskeeën al een jaar geen visum. Maar imams van erkende Turkse moskeeën krijgen die ook niet. In Limburg zitten drie van de acht erkende moskeeën zonder imam.

(lc)

Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) geeft imams van niet-erkende moskeeën al een jaar geen visum meer, maar in de praktijk krijgen ook imams van erkende Turkse staatsmosk­eeën die ook niet. In Limburg zitten nu drie van de acht erkende Turkse moskeeën al een hele tijd zonder imam. “Als een voetbalplo­eg zonder trainer”, zeggen ze in Sledderlo. “Een kerk zonder pastoor”, vinden ze in Winterslag. In Limburg zijn er 18 moskeeën die behoren tot Diyanet, het netwerk van staatsmosk­eeën dat nog bestuurd wordt vanuit Turkije. Daarvan zijn er 8 erkend. In heel Vlaanderen zijn er 13 erkend, het merendeel ligt dus in Limburg. Momenteel zitten er 3 van de 8 al enige tijd zonder imam. In de Groene moskee van Houthalen zelfs al sinds 3 juli vorig jaar. “We behelpen ons het gros van de tijd met vrijwillig­ers uit de buurt”, zegt voorzitter Mehmet Daghan. “Maar dat kan toch niet blijven duren. Intussen blijven de gelovigen vragen naar een imam en antwoorden wij met: heb geduld.” “Voor de ramadan heeft de moskee iemand laten overkomen met een speciaal groen paspoort waarvoor je geen visum nodig hebt, als je maar een maand blijft”, verduideli­jkt Mustafa Aytar, sp.a- schepen in Houthalen-Helchteren.

Vaste imam

In de Fatih moskee van Winterslag zitten ze al sinds augustus vorig jaar zonder imam. “Wij hebben dit ook al aangekaart bij minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon”, zegt voorzitter Ilyas Sunbul. “We hebben toen al gezegd: als jij een grote groep moslims zonder leider zet, dan gaan die jongeren er wel op een andere plaats naar op zoek en dan krijg je radicalise­ring. Wij zijn ook voorstande­r van tweetalige imams, van imams die ook Nederlands spreken. Maar waar moeten wij die gaan zoeken? Hier is nog altijd geen opleiding. “

In de grote Yunus Emre-moskee van Sledderlo zitten ze sinds november zonder imam. “Het is al de tweede keer dat we dit meemaken: vorig keer hebben we ook een jaar moeten wachten”, zegt een bestuurder. “Dit voelt aan als een voetbalplo­eg zonder trainer.” Het visum voor de imam in de Mevlana-moskee in Waterschei loopt eind dit jaar af. En daar maken ze zich al grote zorgen om. “We kunnen pas een nieuw visum aanvragen als de huidige imam is uitgeschre­ven”, zegt de voorzitter. “Dat de andere moskeeën wachten, weten we intussen ook. Wat we dan doen? Ergens een imam huren zeker?”

“Dat tegenwring­en bij het toekennen van visa was er vroeger ook al”, zegt Eris Estek, de vorige voorzitter van de moskee van Waterschei. “Maar niets vergeleken met nu. Dat dit te maken zou hebben met problemen met ‘papieren’ geloven we ook niet, want de technologi­e is nu toch heel snel.”

Francken

Theo Francken beslist over het al dan niet toekennen van visa aan de imams. Maar op zijn kabinet reageren ze verbaasd. “Een dossier kan om vele redenen vastzitten. We geven geen visa aan imams van niet-erkende moskeeen, maar dit geldt niet voor wel erkende moskeeën”, zegt woordvoers­ter Katrien Jansseune. In Beringen heeft de imam nog voor een paar jaar een visum. Vraag is wat er met dat visum gebeurt, als Vlaams minister Homans (N-VA) de erkenning van de moskee echt zou intrekken. “Die intrekken is de enige logische beslissing”, vindt Chris Janssens (Vlaams Belang). “Maar ik weet niet of ze daar de politieke moed voor heeft. En ik weet ook nog altijd niet waarom ze precies Beringen viseert.”

 ??  ??
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? In Limburg zitten al drie van de acht erkende moskeeën zonder imam..
FOTO IMAGEGLOBE In Limburg zitten al drie van de acht erkende moskeeën zonder imam..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium