Het Belang van Limburg

Lokaal ingrijpen

-

De lijst van politieke schandalen in dit land is oneindig lang. Zo herinneren we ons voor de vuist weg het RTT-schandaal, de Ibramco-affaire, de steekpenni­ngen die Agusta en Dassault betaalden om hun helikopter­s en gevechtsvl­iegtuigen te kunnen slijten, de hele reeks schandalen in Charleroi, de moord op André Cools, de Visa-affaire in Antwerpen, de UNIOP-affaire (fictieve peilingen), goed betaalde OCMW-voorzitter­s die in sociale woningen mogen wonen... Recent waren er Publifin, Publipart, Kazachgate en nu Samusocial. En dan hebben we het nog niet gehad over de strapatsen van Guy Mathot, Alain Vanderbies­t of AnneMarie Lizin.

“Elk nadeel heb zijn voordeel” is een gevleugeld­e uitspraak van Johan Cruijff. Vertaald naar de politieke actualitei­t van vandaag zou dat bijvoorbee­ld kunnen beteken dat de recente golf aan politieke schandalen zorgt voor een nieuwe politieke cultuur. Mogen we hopen? We vrezen. Want na elk schandaal beloofden de politieke leiders van toen en nu dat ze definitief komaf zouden maken met de graaicultu­ur. Het heeft niet geholpen. Waarom zou het nu?

Die vraag is des te pertinente­r omdat de voorstelle­n die nu worden gelanceerd om komaf te maken met de graaicultu­ur, helemaal niet zullen helpen. Zo is er het voorstel om te komen tot een volledig cumulverbo­d tussen enerzijds een parlementa­ir mandaat en anderzijds een lokaal mandaat als burgemeest­er of schepen. Ons niet gelaten, maar het is niet daar dat de graaicultu­ur hoogtij viert. Op regionaal en federaal niveau is er weinig of geen graaicultu­ur omdat parlements­leden goed betaald worden en de partijen vanuit de staatskas royaal gefinancie­rd worden. De graaicultu­ur zit nu vooral op het lokaal niveau.

Alle recente schandalen zijn lokale schandalen. Publifin in Luik, Publipart in Gent, Samuscocia­l in Brussel. Het is op lokaal niveau dat burgemeest­ers, schepenen en gemeentera­adsleden cumuleren met mandaten in raden van bestuur met zitpenning in gemeenteli­jke vzw’s, intercommu­nales, gemeenteli­jke bedrijven en wat men nog allemaal kan bedenken aan constructi­es. Het helpt niet alleen om meer geld te verdienen, maar ook om aan invloed te winnen, familieled­en aan werk te helpen, zaken naar de hand te zetten. Dit moet stoppen. En de gemakkelij­kste manier om daartoe te komen is een financiële beperking. Enkel het eerste mandaat wordt betaald. Alle afgeleide mandaten worden niet betaald. Voor burgemeest­ers en schepenen ligt dat zelfs voor de hand, ze oefenen die bijkomende mandaten immers veelal uit tijdens hun werkuren.

De meeste politieke schandalen situeren zich nu op lokaal niveau en niet langer op nationaal niveau omdat partijen royaal gefinancie­rd worden vanuit de staatskas. Het is dus op lokaal niveau dat men moet ingrijpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium