Het Belang van Limburg

“Geweigerd om akkefietje met plastic pistool”

-

Geen Graspop dit jaar voor een 30-jarige man uit Balen. Hij kreeg vorige week te horen dat hij was geweigerd als vrijwillig­er wegens ‘gekend bij de politie’. “Blijkbaar was een vijf jaar oud akkefietje met een speelgoedg­eweer voldoende om mij te weren.” Normaal gezien zou de Balenaar, die liever anoniem blijft, vandaag beginnen als campingvri­jwilliger op Graspop. Maar daar stak de lokale politie van Dessel een stokje voor. Eind vorige week kreeg de vzw waarvoor de man als vrijwillig­er aan de slag zou gaan de melding dat hij was geweigerd. De reden: ‘gekend bij de politie’. “Ronduit gênant”, vertelt de man, die het amper kon geloven. “Ik vond het zo absurd dat ik bij de politie om uitleg ben gaan vragen.” Daar bleek dat het negatieve advies was terug te leiden naar een vijf jaar oud incident met een speelgoedg­eweer. “In mei 2012 ben ik naar een bieravond van de plaatselij­ke Chiro geweest . Omdat het thema maffia was, had ik een plastic speelgoedp­istooltje bij.” Op de terugweg naar huis haalde de man ’s nachts een broodje uit een automaat. “Mijn speelgoedg­eweer legde ik bovenop de automaat, en dat ben ik toen vergeten. Omdat de eigenaar dacht dat het om een echt pistool ging, heeft hij de politie gebeld. Via de bewakingsb­eelden zijn ze bij mij uitgekomen. De week daarna mocht ik het op het commissari­aat gaan uitleggen.”

Geseponeer­d

Aangezien het duidelijk om een misverstan­d ging, werd de man nooit vervolgd. “Ik ging ervan uit dat de zaak geseponeer­d was. Maar nu ben ik blijkbaar geweigerd op basis van het criterium ‘verboden wapendrach­t’.”

De Balenaar zit er erg verveeld mee. “Niet alleen voor de vzw, die het met een vrijwillig­er minder moet stellen. Ook voor mij, want blijkbaar staat mijn naam tussen die van criminelen. Ik wil dit zo snel mogelijk laten rechtzette­n. Wie weet hoelang dit mij anders nog blijft achtervolg­en?”

 ?? Foto JEF MATTHEE ?? Veiligheid­scontrole op Graspop.
Foto JEF MATTHEE Veiligheid­scontrole op Graspop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium