Het Belang van Limburg

Roundup wordt gehamsterd

Verbod op onkruidbes­trijders met glyfosaat nog niet voor morgen

- Mark VAN LUYK

Het verbod op het gebruik en de verkoop van onkruidver­delgers met glyfosaat – zoals het populaire Roundup – is nog niet voor morgen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landbouw Borsus (MR) gisteren in de bevoegde Kamercommi­ssie. Nochtans werd dat verbod al in april aangekondi­gd, na twijfels over de geloofwaar­digheid van het onderzoek naar de gezondheid­srisico’s. Intussen steeg de verkoop van de onkruidver­delgers met 30 procent. Federaal landbouwmi­nister Willy Borsus kreeg gisteren een tiental vragen over omstreden onkruidver­delgers met glyfosaat. Het verbod op de verkoop ervan – zoals hij in april aankondigd­e – is nog niet voor morgen, zo blijkt uit zijn antwoord. “De minister wacht een beslissing van Europa af, en het ziet ernaar uit dat ze daar de vergunning voor glyfosaat nog met tien jaar zullen verlengen”, zegt Kamerlid Werner Janssen (N-VA). De Koninklijk­e Besluiten die de verkoop onmogelijk moeten maken voor particulie­ren, zouden volgens Borsus pas tegen eind dit jaar klaar zijn. In de praktijk zal de klant dus nog steeds Roundup kunnen kopen.

Voorraadje Roundup

Het verbod op de verkoop van glyfosaat wordt federaal geregeld, maar het verbod op het gebruik ervan is gewestelij­ke materie. In Wallonië en Brussel geldt sinds 1 juni een gebruiksve­rbod voor particulie­ren. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) werkt er nog aan. “De voorbereid­ing van de regelgevin­g is zo goed als klaar”, luidt het op haar kabinet. “Het kon niet eerder, omdat er een amendement­swijziging­nodigisvan de Vlaamse pesticidew­etgeving.” Dus houden de meeste tuincentra de onkruidver­delgers in de schappen, en leggen sommige klanten intussen een voorraad aan. “Vergeleken met vorig jaar zagen we al een sterke stijging in de verkoop van alle gewasbestr­ijdingsmid­delen, met 30 procent”, zegt Tina Vandenbosc­h, woordvoers­ter van Aveve. “Dat heeft te maken met het mooie weer, maar wellicht zijn er ook mensen die een voorraad aanschaffe­n. Bij productenm­etglyfosaa­tzienweeen verkoopsti­jging van 20 à 25 procent. Maar we zien een nog veel grotere stijging bij ecologisch­e en mechanisch­e onkruidbes­trijders, zoals worteldoek­en, branders en bioproduct­en. Die verkoop ging liefst 70 procent omhoog.” Bij Aveve blijven ze producten als Roundup verkopen zolang het mag van de wet. “Maarwelegg­eninonzefo­lderswel uit dat er alternatie­ven zijn.”

Kliklijn

Ook bij Brico staat Roundup nog prominent in de winkel. “De omzet ervan is met 30 procent gestegen”, zegt Johan Van Goethem van Brico. “De alternatie­ven zijn ook nog altijd zeer schaars en hebben minder succes. De situatie is een beetje hypocriet. Je merkt dat mensen hun toevlucht nemen tot producten als javel, chloor en azijn – waarvan in elk geval wél al bewezen is dat ze slecht zijn voor het milieu. Van glyfosaat is dat nog altijd niet duidelijk, aangezien twee onderzoeke­n elkaar tegensprek­en.Erisookvee­lverwarrin­g. In Brico’s in Wallonië mag je Roundup kopen, maar niet zonder tussenkoms­t van een personeels­lid. Daar staat het product achter slot en grendel. In onze Vlaamse winkels mag je het wel nog vrij kopen.” Barbara Creemers van de ecologisch­e vereniging VELT wijst de hamsteraar­sophetgebr­uiksverbod dat er ook in Vlaanderen zit aan te komen. “Al is het nog niet duidelijk hoe de overheid dat gaat doen naleven. Komt er een kliklijn? Gaat de politie er op toezien? In elk geval heb je dan niets aan die voorraad Roundup.”

Volgens Creemers komt er ook een tegenbeweg­ing op gang. “Op onze tuindagen hebben we gemerkt dat een grote groep mensen – vooral jonge gezinnen – op zoek gaat naar alternatie­ven. Een goede zaak, want vinden we het oké dat onze kinderensp­elenopeeno­pritdiemet Roundup is bespoten?”

 ??  ??
 ?? FOTO LOH ?? Een eerste zoekactie bleef zonder resultaat. Later werd het jongetje dood teruggevon­den.
FOTO LOH Een eerste zoekactie bleef zonder resultaat. Later werd het jongetje dood teruggevon­den.
 ?? Foto PHN ?? Veel mensen slaan een voorraadje Roundup in, ondanks het gebruiksve­rbod dat er aankomt.
Foto PHN Veel mensen slaan een voorraadje Roundup in, ondanks het gebruiksve­rbod dat er aankomt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium