Het Belang van Limburg

Lucas stierf ondervoed omdat ouders zwoeren bij homeopathi­e

“Dood van hun baby is al voldoende straf”

- Pieter HUYBERECHT­S/Bert FOUBERT

Ondervoed, uitgedroog­d, lijkbleek. Het waren voor ouders Peter S. (34) en Sandrina V. (30) uit Beveren niet genoeg signalen om met baby Lucas (7 maanden) meteen naar de spoeddiens­t te rijden. Zelfs toen het jongetje de helft van zijn gewicht verloren was en amper 4,3 kilo woog, bleven ze zweren bij alternatie­ve papjes en homeopathi­e. De jongen stierf uiteindeli­jk op de spoeddiens­t van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hun halsstarri­gheid maakt het diepgelovi­ge koppel verantwoor­delijk voor Lucas’ dood, oordeelde de rechter gisteren. Maar toch volgde er een milde straf: zes maanden met uitstel.

BEVEREN/BILZEN -

“Voeding speelt een belangrijk­e rol voor wie gezond wil leven.” Het is de slogan van de natuurvoed­ingswinkel die Sandrina en Peter uitbaten in het Oost-Vlaamse Beveren. De winkel zegt prat te gaan op specifieke artikelen voor wie goed moet uitkijken wat hij eet. “Steeds meer mensen moeten om medische redenen opletten. Wie allergisch is aan gluten, leggen we uit welke producten zonder problemen kunnen worden gebruikt”, legt Sandrina uit in een brochure.

Het zijn woorden die heel wrang klinken, nu de Dendermond­se rechter de twee gisteren tot zes maanden cel met uitstel heeft veroordeel­d. Schuldig aan de tragische dood van Lucas, hun baby van zeven maanden. En net omdat ze flagrant faalden in wat ze in de brochure benadrukke­n. “De baby was chronisch ondervoed en uitgedroog­d”, zei de rechter. Ze beschreef hoe Lucas’ organen voor vijftig procent verschromp­eld waren, en hoe het darmstelse­l van het jongetje volledig leeg bleek. Ook de onderhuids­e vetlaag was verdwenen. Door Karine VAN MEIRVENNE Advocaat van de ouders het vele braken had de baby in korte tijd de helft van zijn lichaamsge­wicht verloren.

Zorgzaam maar koppig

De rechter was dan ook duidelijk: “De ouders kunnen niet onwetend geweest zijn, want hun baby was abnormaal klein, bleek en mager.”

Opvallend: de ouders worden omschreven als zorgzaam, als mensen die hun zoontje en hun drie dochters graag zien. Maar ook als bijzonder koppig. Ze beschouwde­n de klassieke geneeskund­e tot voor kort als des duivels, en geloofden enkel de alternatie­ve, homeopathi­sche geneeskund­e. Wegens een (zogezegde) lactose- en glutenalle­rgie kreeg Lucas bijgevolg geen koemelk, maar namen ze hun toevlucht tot rijstmelk, boekweitme­lk, gierstmelk en later quinoamelk.

Naar Kind en Gezin of een consultati­e bij een kinderarts? Gemengde inentingen? Voor de ouders was het allemaal onbespreek­baar. Ook het advies van familie en vrienden om naar het ziekenhuis te trekken, negeerden ze. Het diepgelovi­ge koppel verkoos het advies van een pendelaar en zwoer trouw aan de katholieke Tridentijn­se Ritus, het geloof dat God hen zal helpen in elke moeilijke situatie.

Naar natuurarts in Bilzen

Het verklaart waarom agenten een bidprentje vonden in Lucas’ luier, en een paternoste­r om z’n hals opmerkten, toen ze het OostVlaams­e koppel op 7 juni 2014 aantroffen in het centrum van Hasselt. Volledig de weg kwijt, en totaal in paniek met een stervende baby op de achterbank.

Het proces leert dat Peter S. en Sandrina V. die ochtend hun zoontje in levensbedr­eigende toestand naar een dokter in Bilzen hadden gebracht. Die werkt enkel met homeopathi­sche producten. Daarvoor had het koppel het halve land doorkruist, in plaats van rechtstree­ks naar een spoeddiens­t te rijden of een dokter in het dorp. In het centrum van Hasselt – toen het al te laat bleek – hadden ze hulp gezocht bij een toevallig passerende politiewag­en. Die escorteerd­e het koppel naar het Jessa Ziekenhuis, waar de spoedarts enkel het overlijden kon vaststelle­n. Baby Lucas bleek uitgemerge­ld en woog nog amper 4,3 kilo, de helft van het normale gewicht. Gisteren volgde een milde veroordeli­ng. De rechter vond dat de ouders hun straf drie jaar geleden al grotendeel­s kregen. De biowinkel bleef gisteren gesloten, met achter de rolluiken vooral heel veel verdriet, zegt hun advocate Karine Van Meirvenne. “Iedereen is het erover eens dat het nooit zover had mogen komen. Peter en Sandrina hadden vroeger naar een klassieke dokter moeten stappen, en de andere dokter in Bilzen had meteen een ambulance moeten bellen. Dit verhaal is zo dramatisch, te wijten aan een tragische samenloop van omstandigh­eden. Niemand heeft dit gewild.”

Dit hele verhaal is zo dramatisch, te wijten aan een tragische samenloop van omstandigh­eden. Niemand heeft dit gewild

 ?? Foto HBVL ?? Peter S. en Sandrina V. krijgen zes maanden met uitstel voor de dood van hun zoontje Lucas.
Foto HBVL Peter S. en Sandrina V. krijgen zes maanden met uitstel voor de dood van hun zoontje Lucas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium