Het Belang van Limburg

Personeel van rechtbank Hasselt start petitie tegen vangkooien voor duiven

-

In het Hasseltse justitiege­bouw zijn personeels­leden een actie gestart om te protestere­n tegen de duivenvang­st op de twaalfde verdieping van het gebouw. Ze hebben zelfs al enkele keren de twee vangkooien geopend om de duiven vrij te laten, en contacteer­den GAIA, de dienst dierenwelz­ijn en de stad Hasselt. “Wij volgen gewoon de procedure van de stad”, klinkt het bij de dienst gebouwenbe­heer.

HASSELT -

“Het kan niet dat ze duiven vangen en doden op een plek waar ze tegelijk mensen veroordele­n voor stroperij”, zeggen de protestere­nde personeels­leden, die anoniem willen blijven. “We hebben de duiven al een paar keer vrijgelate­n. Dat kan nu niet meer: ze hebben de sleutel weggenomen die toegang geeft tot de kooien op de twaalfde verdieping. De duiven zouden alles vuil maken, maar zo’n strontje kan er wel bij als je weet dat de ramen hier nog nooit gewassen zijn.” Hun actie blijft tot nu toe zonder resultaat. “Bij de stad Hasselt noch bij de directie krijgen we geen gehoor. We organisere­n nu een petitie. Desnoods stappen we daarmee naar minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA).”

Geëuthanas­eerd

Bij de dienst gebouwbehe­er in het justitiege­bouw zijn ze zich van geen kwaad bewust. “Wij volgen gewoon de procedure die de stad heeft voorgeschr­even. De dieren krijgen maïs en water in de kooien. Twee keer per week worden de kooien leeggemaak­t. We willen vermijden dat de gevels vol hangen met duivenuitw­erpselen, die overigens kankerverw­ekkend zijn”, zegt Carla van de dienst.

Ook op andere hoge gebouwen in Hasselt staan kooien, in totaal een 25-tal. “Duiven zorgen voor overlast en we willen die inperken op een diervriend­elijke manier. Gevangen geringde duiven bezorgen we aan de Duivenbond, die ze op hun beurt aan de eigenaars bezorgt. Andere duiven worden geëuthanas­eerd op een diervriend­elijke manier, zoals bedwelming”, zegt Joost Venken (Groen), schepen voor dierenwelz­ijn. Volgens Rudi Oyen van het Vogelen Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder handelt de stad correct. “Stadsduive­n vangen mag, als het gebeurt in overeenste­mming met de wet op dierenwelz­ijn: in een kooi, met eten en drinken, die tweewekeli­jks geledigd wordt.”

Vanstraele­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium