Het Belang van Limburg

1.340 boetes voor belemmeren busbaan

- Timmie VAN DIEPEN

Controleur­s van vervoersma­atschappij De Lijn hebben vorig jaar 1.340 bestuurder­s beboet omdat ze op een busbaan reden of parkeerden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) opvroeg bij mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA). Sinds 1 september 2015 mag De Lijn zelf een aantal verkeersbo­etes uitschrijv­en. Het gaat onder andere om de bestraffin­g van bestuurder­s die oneigenlij­k gebruikmak­en van busbanen of bushaltes blokkeren. Vroeger waren die boetes een taak van de politie en kostte een overtredin­g 55 euro. Nu hebben ook controleur­s van De Lijn de bevoegdhei­d om boetes uit te delen. Die kosten u 107 euro. In 2016 schreven de controleur­s 1.340 dergelijke boetes uit aan bestuurder­s die de busbaan belemmerde­n.

Limburg was opvallend genoeg van in het begin de koploper wat dit soort boetes betreft. In de eerste vier maanden na de invoering (september-december 2015) werden in Limburg 655 bestuurder­s gesanction­eerd omdat ze op een busbaan reden. In de andere Vlaamse provincies samen waren dat er een kleine 300. “En dat terwijl er in Limburg minder busbanen zijn dan in andere provincies”, zegt Rob Beenders.

Misbruik

Vorig jaar normalisee­rden die cijfers wat. Van de 1.340 boetes, werden er nog 319 in Limburg uitgeschre­ven. Daarmee zit onze provincie nu rond het Vlaamse gemiddelde. “Voor die daling ten opzichte van 2015 is een logische verklaring”, zegt Sonja Loos van De Lijn Limburg. “In 2015 werden twee nieuwe busbanen in gebruik genomen langs de Kuringerst­eenweg en de Kempische Steenweg in Hasselt. Daar werd veel misbruik van gemaakt in het begin. En dat was ook net de periode dat onze controleur­s de nieuwe bevoegdhei­d kregen.” Gevolg: een resem boetes voor bestuurder­s die de nieuwe regels nog niet kenden. Eenzelfde verhaal aan de Stadsomvaa­rt aan de ingang van het Jessa Ziekenhuis in het centrum van Hasselt. Daar werd de helft van de straat omgevormd tot busbaan, terwijl de andere kant eenrichtin­gsverkeer werd.

“Op sommige dagen werden daar 30 tot 50 boetes uitgeschre­ven”, zegt Marcel Verginst van de socialisti­sche vakbond ACOD. “Omdat veel mensen hun beklag maakten, is na een tijdje het bord van de busbaan door de stad veranderd naar een bord met een uitzonderi­ngsregel voor Lijnbussen, waardoor de controleur­s van De Lijn niet langer bevoegd zijn.”

“Er zijn inderdaad borden veranderd, maar er is ook een hele campagne opgezet om mensen bewust te maken van de regels rond busbanen”, zegt Sonja Loos. “Het gevolg is duidelijk: minder inbreuken en dus ook minder pv’s en boetes.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Op de Stadsomvaa­rt in Hasselt werden veel boetes uitgedeeld.
FOTO SVEN DILLEN Op de Stadsomvaa­rt in Hasselt werden veel boetes uitgedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium