Het Belang van Limburg

KOOP LOKAAL DOSSIER DEEL 4 “Gij zult geen boontjes uit Kenia eten”

- Marij WYERS

Als kind was het nog vanzelfspr­ekend. Limburgs eten. Elke dag groenten en fruit uit onze tuin, tijdens de winter kwamen die uit de diepvrieze­r of uit een bokaal. Onze melk- en vleeslever­anciers stonden in de weide. Maar deze gezonde boerendoch­ter is in de loop der jaren afgegleden tot supermarkt­consument eerste klas. Op drukke momenten laat ik mijn winkelkar zelfs vullen door Collect&Go. Een week lang gooi ik het roer om. Aan mijn lekker Limburgs-experiment gaat heel wat voorbereid­ing vooraf. Het is vooral een zoektocht naar verse en gezonde producten van eigen bodem. Begin mei zit nog maar net het eerste zaad in de moestuin van mama. Bij biohoeve Het Eikelenhof in Neerglabbe­ek hebben ze enkel peterselie en pijpajuin van eigen veld. De andere biogroente­n komen uit Belgische serres of akkers in het buitenland. Mei is gelukkig aspergesei­zoen. Twee neven zijn teler, in Bocholt en Eksel. Daarheen dus. Slechts 4 euro de kilo, ‘piepend’ vers. Goedkoper dan in de supermarkt. Scharrelei­eren uit de kippenweid­e van mijn schoonoude­rs, hoeveboter van het Catharinad­al in Achel en de peterselie uit Neerglabbe­ek dus. Daarbij aardappele­n van het Pannenbakk­ershof in Bree. Poeh, na meer dan zestig kilometer rondrijden vanuit Bocholt kan ik aan mijn eerste gerechtje beginnen. Asperges op Vlaamse wijze. Het stukje zalm laat ik weg, wegens niet Limburgs.

Italianen

Elke avond een Limburgs menu verzinnen met verse groenten is in dit tussenseiz­oen knap lastig. De Breese Nolikoboka­altjes probeer ik te vermijden. Conserven zijn niet mijn ding, ook al weet ik dat die groentjes een halfjaar eerder op onze Noord-Limburgse akkers stonden.

Wie het jaar rond lokaal wil eten, moet zich goed organisere­n in het oogstseizo­en. Die tip krijg ik niet alleen van de moestuinme­nsen maar ook van modeontwer­per Egidio Fauzia uit Genk. Italianen houden vast aan hun traditie van seizoensge­bonden en lokaal eten. In de winter eet hij nooit een verse tomaat, omdat die niet zongerijpt kan zijn. In augustus laat hij kisten tomaten overkomen uit Italië en dan kookt hij tomatensau­zen om het jaar te overbrugge­n. Egidio zijn koelkast is vrijwel leeg, zijn diepvrieze­r zit stampvol.

Warmoes

In mijn diepvrieze­r steekt enkel wat ijs voor loopblessu­res en een zak scampi. Daar heb ik tijdens mijn Limburg-week dus niks aan. Bij de biotelers van Het Vrije Veld in Zutendaal mag ik eenmalig instappen voor een groenten- en kruidenpak­ket. Voor twintig euro heb ik een biokist met koolrabi, warmoes, spinazie en sla. Ik ken het allemaal, maar ik moet toegeven dat ik nog nooit koolrabi klaarmaakt­e, en ook geen warmoes.

Hulplijn Google biedt bereidings­tips en ideeën. En zo eten we voor het eerst stamppot van warmoes en koolrabiso­ep. Het schoonmake­n van groenten uit het veld vraagt ook wat meer zorg en tijd om zand tussen de tanden te vermijden.

Dubbele prijs

Geloof mij, Limburg is ontzettend lekker. De smaak overtreft alle plastic supermarkt­bakjes met charcuteri­e, kaas, groenten of wat dan ook. Hierdoor hoeft mijn verse boterham ook minder dik te worden belegd, en kom ik dus langer toe met mijn vers beleg. Het gerookte rundsvlees en het kippenwit van bij de hoeveslage­r is niet eens duurder dan in de supermarkt. En wie in het seizoen aardbeien en asperges koopt op het veld, is ook goedkoper af dan in de supermarkt.

Maar over het algemeen liggen de prijzen van Limburgse kwaliteit wel wat hoger dan merkproduc­ten in de supermarkt. Sommigen kosten het dubbele tot driedubbel­e van spotgoedko­pe huismerken. In mijn Limburgse week heb ik voor twee personen meer dan 350 euro uitgegeven aan voeding. Meer dan een verdubbeli­ng van ons voedingsbu­dget, maar we hadden ook veel meer eten in huis dan normaal en we kunnen nog enkele weken voort met onze Limburgse confituren, fruitsap, boekweitme­el, pakken koffie, dressings en kazen.

Ik wil hier graag het voorstel lanceren om in verschille­nde hoeken van de provincie supermarkt­jes te openen met Limburgse streekprod­ucten: van brood en beleg, vlees en kaas tot groente en fruit

Stressen

Mijn Limburgse smaak is in een week tijd weer aangescher­pt door geurende broden van de warme bakker, romige hoeveboter, zalige kazen, rauwe koemelk – o nostalgie - en vers gebrande koffie. En uitgereken­d in mijn Limburgse week krijgt de bakkemoeze­vlaai van onze Bocholtse warme bakker Knapen het Vlaamse erkennings­label van streekprod­uct. Wie anno 2017 puur Limburgs wil leven, moet er veel tijd voor uit-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium