Het Belang van Limburg

Schieten uit Trumphaat

Republikei­ns kopstuk Steve Scalise levensgeva­arlijk gewond

- Marc VAN DE WEYER

Het prominente Republikei­nse congreslid Steve Scalise verkeerde gisteravon­d laat nog steeds in kritieke toestand nadat hij in Virginia werd neergescho­ten. De dader, een fel tegenstand­er van president Trump en aanhanger van presidents­kandidaat Bernie Sanders, werd door de politie doodgescho­ten. Steve Scalise (51), Republikei­ns congreslid voor Louisiana, werd tijdens een honkbaltra­ining van Republikei­nse Congresled­en in de heup geschoten. Aanvankeli­jk bleken zijn verwonding­en mee te vallen, maar later meldde het MedStar Hospital in Washington dat het Republikei­nse kopstuk “in kritieke toestand” in het ziekenhuis werd opgenomen. Bij de aanval raakten vijf mensen gewond: Steve Scalise, twee politieage­nten, een parlementa­ire medewerker en Matt Mika, een lobbyist voor het bedrijf Tyson Foods. Ook die laatste zou in kritieke toestand verkeren. De levens van de drie anderen zijn niet in gevaar.

Steve Scalise is een vooraansta­and Republikei­n maar geen naam die het grote publiek herkent. In de Senaat staat hij in voor de Republikei­nse fractiedis­cipline. De ‘majority whip’ moet er voor zorgen dat zijn collega’s, inclusief dwarsligge­rs, op het appel zijn bij stemmingen en zich aan de partijlijn houden.

Scalise was een van de grote tegenstand­ers van Obamacare. Hij is ook een felle verdediger van het in reisverbod van president Trump. In een korte verklaring veroordeel­de president Trump de “brutale aanval”. Hij noemde Scalise een “ware vriend en patriot” en een “vechter die zal herstellen”.

Dader

De schutter, door Amerikaans­e media geïdentifi­ceerd als de 66-jarige Amerikaan James Thomas Hodgkinson, werd uitgeschak­eld door een agent van de Capitole schutter James HODGKINSON

op zijn facebookpa­gina Police, de ordedienst die verantwoor­delijk is voor de veiligheid van de parlements­leden. Hodgkinson overleed aan zijn verwonding­en. Senator Rand Paul, een van de andere aanwezige Republikei­nen, zei dat een bloedbad was voorkomen door het optreden van de agenten.

De dader zou, voor hij begon te schieten, aan omstaander­s gevraagd hebben of de sportende politici Republikei­nen of Democraten waren. De man was blijkbaar een bittere tegenstand­er van president Trump. Volgens zijn broer reisde hij recent naar Washington om te protestere­n: “Ik weet dat hij ongelukkig was met de afloop van de verkiezing­en en de dingen die sindsdien gebeurd zijn.”

Retoriek

Ook Hodgkinson­s facebookpa­gina getuigt van zijn opvattinge­n. Zo schreef hij in maart: “Trump is een verrader. Trump vernietigt onze democratie. Het wordt tijd om Trump & co te vernietige­n.” De facebookpa­gina stond bovendien vol verwijzing­en naar de populaire Democratis­che senator Bernie Sanders. De man was blijkbaar ook actief als vrijwillig­er in Sanders’ campagne voor de Democratis­che presidenti­ële nominatie. Sanders reageerde gisteren verbijster­d: “Ik ben ziek van deze verachteli­jke daad. Laat me zo duidelijk zijn als ik kan: geweld van welke aard ook is onaanvaard­baar.” Republikei­nse politici, en meer nog rechtse (sociale) media weten de schietpart­ij meteen aan de “anti-Trumpretor­iek” van de Democraten. Afgevaardi­gde Chris Collins, een van Trumps prominents­te supporters in het Congres, zei dat die retoriek zo gevaarlijk was geworden dat hij “vanaf vandaag steeds een wapen op zak zou hebben”. Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden Newt Gingrich noemde de schietpart­ij “deel van een patroon: een toenemend intense vijandighe­id van links”.

Trump is een verrader. Trump vernietigt onze democratie. Het wordt tijd om Trump & co te vernietige­n

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ?? Congreslid Steve Scalise (inzet) werd tijdens een honkbaltra­ining neergescho­ten. Gisteravon­d laat was hij nog steeds in levensgeva­ar.
Congreslid Steve Scalise (inzet) werd tijdens een honkbaltra­ining neergescho­ten. Gisteravon­d laat was hij nog steeds in levensgeva­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium