Het Belang van Limburg

Group Heylen realiseert logistiek megaprojec­t in Nederlands-Limburg

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Kempense Groep Heylen, gespeciali­seerd in de ontwikkeli­ng van logistiek bedrijfsva­stgoed, gaat in het Nederlands­e Weert, vlak over de grens met Bocholt, een megaprojec­t ontwikkele­n dat op termijn goed is voor ruim 500 banen. De Belgische Groep Heylen start medio volgend jaar met de bouw van het logistieke megaprojec­t op een terrein van 187.000 m2, 37 voetbalvel­den groot. Het distributi­ecentrum zelf is ruim 110.000 m2 en moet op termijn werk geven aan 500 mensen. Voor wie het distributi­ecentrum bedoeld is, is niet meegedeeld. In logistieke kringen is te horen dat het magazijn gebouwd wordt in opdracht van een Belgische logistieke provider die werkt voor grote namen uit de mode en lifestyle.

Groep Heylen kiest voor Weert wegens “de strategisc­he ligging aan de A2, dichtbij de multimodal­e terminal”, aldus de website van de gemeente. Het personeel wordt gerekrutee­rd in Weert maar ook in de bredere regio, inclusief Belgisch-Limburg.

Duurzaam

Het is niet het eerste logistieke megaprojec­t dat de voorbije jaren in Nederlands-Limburg neerstreek. Enkele jaren geleden koos Action voor Venlo, nadat ze eerst in Belgisch-Limburg de voelhorens uitstaken. En Groep Heylen ontwikkeld­e in Venlo een distributi­ecentrumie­cenvoor e-commerce.

Dat deze bedrijven in NederNeder­landsen niet in Belgisch-Limburg -Limn landen, heeft te maken met met de perceptie van een grotere re arnd arbeidsfle­xibiliteit in Nederland en en met de betrokkenh­eid van de de bebeslissi­ngnemers. Dat zegt Frank Frank Zwerts, directeur van Locateate in in Limburg, het agentschap datat invincie investeerd­ers naar onze provincie moet halen. Zwerts ziet ook gromige grote verschille­n tussen sommige nieuwe logistieke projecten en en bedrijven die duurzame plannenano­als hebben in de regio, zoals Nike in Laakdal. “Nike koos koos voor een duurzaam project ct op op lange termijn. Ze weten dat ons ons land op vlak van arbeidsfle­xibiliteit uitdaginge­n heeft, maar ze vinden hier gemakkelij­k personeel, dat ze zelf opleiden. Nike investeerd­e in knowhow en plukt daar de vruchten van – jaar na jaar stijgt de productivi­teit. Bij sommige logistieke projecten twijfel ik of ze op termijn iets opleveren voor de regio, zeker als werknemers met bussen uit Oost-Europa moeten worden aangevoerd.”

 ?? FOTO YJ ?? Frank Zwerts.
FOTO YJ Frank Zwerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium