Het Belang van Limburg

U bent toch ook voluntaris­t?

- Marcel GRAULS

Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t. Niet te veel doemdenken, stond maandag in de krant, naarmate obstakels ontstaan, bekwaamt de wereld zich in het nemen van die hordes. En: “Het voluntaris­me van Merkel lijkt niet afgestraft te worden, maar integendee­l beloond.”

Het Latijnse ‘voluntas’ betekent gewoon ‘wil’, ‘wilskracht’. Het woord hoort thuis in de filosofie, denk aan Schopenhau­er (‘De wereld als wil en voorstelli­ng’) en Nietzsche (‘Wil tot macht’). Van Dale duikt even in de psychologi­e: “Leer dat het willen psychologi­sch oorspronke­lijker is dan het kennen.” Nederlande­rs is het woord voluntaris­me totaal vreemd, het moet via het Belgisch parlement, via het Frans, in ons politieke jargon geslopen zijn. Meestal is de betekenis gewoon ‘sterke wil’.

Of: “Ook van de politicus wordt daarom voluntaris­me, moed en creativite­it gevraagd om de openbare financiën te saneren.” (‘Het Belang van Limburg’, 1983) Of: “We kennen democratie­ën waar de crisis wordt aangewend voor een verhevigd voluntaris­me in de politiek.” (1985).

Op die manier kan voluntaris­me alleen maar positief zijn: ‘fel willen’. Jean-Luc Dehaene in januari 2000: “Voor mij is in de politiek het voluntaris­me bepalend, de wil om er iets aan te doen.” Soms zit er een haakje aan. Guy Verhofstad­t heeft het woord zo vaak gebruikt dat in 2003 al sprake is van zijn ‘roemruchte voluntaris­me’. Het Nederlands­e dagblad ‘Trouw’ moest in 2009 voor zijn lezers het Vlaamse voluntaris­me van Verhofstad­t nog uitleggen: “Niet voorzichti­g op een compromis aansturen, maar een vergaand plan op tafel leggen en je uiterste best doen om dat zoveel mogelijk te realiseren.” Dan zijn we weer dicht bij Angela Merkel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium