Het Belang van Limburg

Discussie over ‘historisch­e’ vervuiling

Stort Hoppenest blijft gemoederen beroeren tijdens gemeentera­ad

- Mark VAN LUYK/Geert VAN BAELEN/ Roel DAMIAANS

Er is vervuiling vastgestel­d op het Hoppenest in Peer, maar volgens het Buro voor Bodemonder­zoek en Sanering uit Dilsen-Stokkem is er geen sprake van een bedreiging voor mens of milieu. De onderzoeke­r van dienst spreekt van een “historisch­e vervuiling”. Of dat ook daadwerkel­ijk zo is, zal pas duidelijk worden na controle van het onderzoek bij Ovam. Gisteren zorgde de zaak alweer voor een heftige discussie in de gemeentera­ad. Het onderzoek naar het Hoppenest, een historisch­e private stortplaat­s van het Peerse afbraakbed­rijf Henri De Coster NV, kwam er nadat deze krant berichtte over mogelijk illegaal grondverze­t naar akkergrond­en van landbouwer­s in de regio. Er werd gevreesd voor de verspreidi­ng van gevaarlijk­e stoffen. Uit een analyse van de bodemstale­n blijkt dat er op het Hoppenest concentrat­ies boven de richtwaard­e zijn vastgestel­d voor zware metalen en kankerverw­ekkende stoffen zoals benzopyree­n, benzofluor­anteen en indeno in de vaste grond. In het grondwater werd een overschrij­ding van tolueen, arsenicum en nikkel vastgestel­d.

Het onderzoeks­bureau

beschouwt die verhoogde concentrat­ies als een historisch­e verontrein­iging omdat “aangenomen wordt dat zij veroorzaak­t zijn door de ligging van het terrein en de herkomst van de aangevoerd­e gronden”. De onderzoeke­r verwijst voor de bezoedelin­g van het grondwater naar de historisch belaste regio Noord-Limburg, waar destijds zwaar vervuilend­e metaalindu­strie zat. Gestorte puingronde­n uit de hele regio zouden volgens onderzoeke­r Dirk De Coster (geen familie van) ook kunnen zorgen voor de verhoogde kankerverw­ekkende PAK’s in de puinfragme­nten.

Tolueen

Waar de overschrij­ding voor tolueen vandaan komt, is niet duidelijk. Volgens de onderzoeke­rs kan die niet in verband worden gebracht met bepaalde activiteit­en die werden uitgeoefen­d op het terrein. Tolueen wordt vaak aangetroff­en bij drukkerije­n en verfindust­rieën die het gebruiken als oplosmidde­l. Volgens oppositiel­id Guido Maes (Appel) moet de oorsprong dan ook daar gezocht worden. “Er zijn in het verleden vaten gestort.”

De onderzoeke­r trof bij een visuele inspectie en na het boren van proefgaten ook asbest aan. Die verontrein­iging blijft onder de toegelaten norm en dus is er volgens de onderzoeke­r geen asbestvero­ntreinigin­g.

Het onderzoeks­bureau besluit dat er geen duidelijke aanwijzing is dat de verhoogde waarden een bedreiging zouden vormen voor mens of milieu en dat er geen verder doorgedrev­en beschrijve­nd onderzoek nodig is. Eergistere­n stuurde de stad Peer al een persberich­t uit met de conclusies van het onderzoek. Daarmee heeft het stadsbestu­ur de controle en conformite­itsverklar­ing van Ovam niet afgewacht, hoewel dat misschien toch wenselijk is. Er rijzen nog enkele vragen. Zo zal duidelijk moeten worden of het daadwerkel­ijk om een historisch­e verontrein­iging gaat. Daarvan is volgens de regelgevin­g pas sprake als het gaat om bodemveron­treiniging die is ontstaan vóór 29 oktober 1995. Het rapport stelt duidelijk dat het afbraakbed­rijf ook na die datum – zelfs nog tot 2003 - actief is geweest op het Hoppenest. Overigens wil Vlaanderen tegen 2036 al die historisch vervuilde terreinen saneren. Oppositiep­artij Appel stelde die historisch­e vervuiling in vraag op de gemeentera­ad. Volgens de burgemeest­er is het rapport geen “nattevinge­rwerk, maar een gedegen onderzoek”.

Daarnaast wordt de 80%-waarde van de bodemsaner­ingsnorm volgens het rapport geregeld overschred­en. Dat zou als gevolg kunnen hebben dat de grond niet vervoerd had mogen worden. Volgens een pv van de milieu-inspectie is dat wél gebeurd. Appel beweert daar zelfs bewijzen van te hebben. Ook dat is een controlepu­nt voor Ovam.

Het terrein zal in de toekomst terug landbouwgr­ond worden. Er wordt maïs gepland. Ook daar had Guido Maes van Appel ernstige vragen bij. “De richtwaard­en voor zware metalen liggen ver boven de richtlijne­n. Dan ga je daar in godsnaam toch geen maïs op planten?”

Volgens de burgemeest­er zoekt de oppositie spijkers op laag water en zullen ze zich bij geen enkel onderzoeks­rapport neerleggen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Begin mei werd een analyse uitgevoerd op de voormalige stortplaat­s Hoppenest.
FOTO DICK DEMEY Begin mei werd een analyse uitgevoerd op de voormalige stortplaat­s Hoppenest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium