Het Belang van Limburg

Procureur acht subsidiefr­aude door schepen niet bewezen

- Shauni DEFERM

De Genkse schepen Angelo Bruno moest zich vandaag – samen met Belisol, een keurder en twee andere bedrijven – verantwoor­den voor vermeende subsidiefr­aude bij de installati­e van zonnepanel­en op het dak van zijn Bruno Safe Parking in Bilzen. Volgens de VREG zou zijn bedrijf door te sjoemelen met de datum onterecht 5 miljoen euro aan groenestro­omcertific­aten hebben ontvangen. Maar volgens de procureur kan dat niet worden bewezen. Hij vraagt geen celstraffe­n. In 2011 installeer­de Angelo Bruno zonnepanel­en op zijn overdekte parking in de Kruisbosst­raat in Munstebilz­en. Belisol voerde de werken uit. De tijd drong, want op 1 juli van dat jaar zouden de subsidies teruggesch­roefd worden. Wat eerst 330 euro per 1.000 kWh aan stroom zou opbrengen, zou nog maar 240 euro per kWh opleveren. Een verschil van een slordige vijf miljoen euro. Op 22 juni volgde de keuring. Op 29 juni, net op de valreep, werd de aanvraag gedaan. Het goedgekeur­d verslag werd door de VREG aanvaard, waardoor Bruno toch nog op tijd het hogere bedrag aan subsidies toegekend kreeg.

Controlere­cht

Later ging de bal aan het rollen, toen een installate­ur die de opdracht in 2011 misliep, een melding maakte dat er in dit geval subsidies werden aangevraag­d zonder dat de zonnepanel­en aangeslote­n waren. “Op foto’s van 1 juli is te zien hoe er overal nog losse kabels hangen. De zonnepanel­en konden onmogelijk veilig aan het net aangeslote­n worden”, aldus de raadsman van de VREG. “Wij hebben trouwens geen controlepl­icht, wel een controlere­cht. We moeten ergens op de eerlijkhei­d van de mensen vertrouwen. We kunnen onmogelijk elke aanmelding van een installati­e controlere­n.” De VREG vraagt voorlopig een euro provisione­el, maar zou in de toekomst wel de volledige terugbetal­ing van de foutief uitgekeerd­e subsidies willen bekomen. Toch volgt de procureur dit standpunt niet. Hij vroeg eerder al een buitenverv­olgingstel­ling voor de raadkamer. “Op 22 juni was de keuring er en alles was conform. En ook nadien zegt het Onafhankel­ijk Controle Bureel dat de installati­e correct is. Is er dan wel écht foute informatie gegeven? En zijn er duidelijk voorschrif­ten over hoe de keuring moet gebeuren? Ik heb hier enkele grote vraagteken­s bij. Moest toch niet alles in orde geweest zijn, hadden er nog zonder problemen werken kunnen uitgevoerd worden tussen 22 en 30 juni. Maar Angelo Bruno en zijn gevolg wisten naar eigen zeggen van niets.” De procureur gedraagt zich naar de wijsheid van de rechtbank en vraagt geen bestraffin­g.

De advocaat van Angelo Bruno vraagt de vrijspraak. “Er is niet eens een motief voor eventuele subsidiefr­aude. Mijn cliënt had een clausule in het contract met Belisol dat zij het verschil in subsidies zouden bijpassen.” De andere raadsliede­n komen op 28 juni aan het woord.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Angelo Bruno kwam zich gisteren verantwoor­den in de Tongerse rechtbank.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Angelo Bruno kwam zich gisteren verantwoor­den in de Tongerse rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium