Het Belang van Limburg

HOGE PRIJS ALS AFSCHRIKMI­DDEL

Anderlecht vraagt waanzinnig­e transferbe­dragen voor sterkhoude­rss

- Jürgen GERIL en Koen VAN UYTANGE

Anderlecht wil straks presteren in de Champions League. Daarom mogen bepaalde sterkhoude­rs in geen geval vertrekken. Geïnteress­eerde clubs die nu aankloppen voor Leander Dendoncker krijgen dus te horen: 38 miljoen euro. En een Duitse club die polste naar Sofiane Hanni werd weggejaagd met een vraagprijs van 25 miljoen. Onrealisti­sche prijzen als afschrikmi­ddel. Eigenlijk zou Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck in september met een gerust gemoed op pensioen kunnen. Titel en Champions League gehaald met twee jeugdprodu­cten - Tielemans en Dendoncker - en dat duo kan samen straks zo’n 45 miljoen euro opleveren. Lucratieve­r dan dit wordt het wellicht nooit meer. Alleen is Van Holsbeeck dat niet van plan. Ja, Tielemans werd aan Monaco verkocht voor het Belgische transferre­cord van 25 miljoen, maar bij Dendoncker doet paars-wit er alles aan om hem nog een jaar te houden. Nochtans staat de 22-jarige marathonma­n op de radar van verschille­nde clubs. Everton informeerd­e, Atlético wil hem reserveren voor januari en ook een Duitse subtopper meldde zich. Allemaal kregen ze te horen dat Dendoncker 38 miljoen kost, terwijl zijn reële transferwa­arde zeker 15 miljoen lager ligt. Hetzelfde verhaal bij Sofiane Hanni. Toen een zaakwaarne­mer in naam van een Duitse club informeerd­e, kreeg hij een transferso­m van 25 miljoen te horen.

Team bouwen

Transferpr­ijzen als afschrikmi­ddel: het is een beproefde strategie. Voor Belgische clubs is gestaag aan een ploeg bouwen quasi onmogelijk, want hou een sterk team maar eens langer dan een jaar samen. Zulte Waregem bijvoorbee­ld verliest na één seizoen Meité, Lerager en Dalsgaard en begint - weliswaar met een gevulde bankrekeni­ng - weer vanaf nul, Oostende verspeelt Dimata (aan Wolfsburg) en wellicht ook Marusic en/of Musona

Risico

Dat scenario wil Anderlecht nu ten allen koste vermijden. RSCA kan simpelweg astronomis­che prijzen vragen voor hun overblijve­nde goudhaantj­es omdat ze financieel toch al genoeg gecasht hebben door de 20 à 25 miljoen van de Champions Leagueg en de recordtran­sfer van Tielemans. Tielemans. Al houdt het natuurlijk rlijk ook ook risiouden risico’s in om vast te houden aan aan die die woekerprij­zen. Dendoncker Dendoncker heeft een enorm m potentieel, potentieel, maar wie zegt dat hijij straks straks weer weer een blessurevr­ij seizoen zoen zal zal kenopvorm? kennen met eenzelfde topvorm? Gat. Garanties heb je nooit. Verkoop Verkoop je je de middenveld­er danan nu nu niet niet bemaar beter voor een hoge, maar realistivr­agen realistisc­he prijs?

Club: Engels

Ga dat maar eens vragen aan aan Club Brugge bijvoorbee­ld.oorbeeld. Zij wilden vorige zomer omer 20 20 miljoen euro voor verdes verdediger Bjorn Engels met met het oog op de Champions mpiwam League. Er kwam een bod op tafel datt in in de buurt kwam, maar aar dat werd geweigerd. rd. Begrijpeli­jk om sportieveo­rr redenen, maar zo zo kun je zo wel een pak duiten mislopen. Na een teleurstel­lend pechseizoe­n van Engels zegt nieuwbakke­n Club-trainer Ivan Leko tegenwoord­ig dat de verdediger kan verkocht worden voor 10 miljoen. Nog altijd een mooie som, , maar wel de de helft helft minder minder dan dan een een jaar jaar geleden. geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium