Het Belang van Limburg

“In golf telt enkel de eerste plaats”

THOMAS PIETERS wil bij debuut op US Open beter doen dan vierd vierde plek op de Masters

- Paul DE KEYSER/Christian CEUTERICK

Thomas Thomas Pieters Pieters debuteert debuteert vandaag vandaag op op de de US US Open. Na de Masters in Augusta de tweede major van het het seizoen seizoen en en dus dus één één van van de de belangrijk­ste belangrijk­ste tornooien van het jaar. Ervaring opdoen en leren?

Pieters Pieters ziet ziet dat dat enigszins enigszins anders: anders: “Niets “Niets in mij zegt dat ik niet kan winnen.” Adam Silverstei­n, één van de golfspecia­listen van de Amerikaans­e televisiez­ender CBS, ziet Richie Fowler winnen op de baan van Erin Hills, Wisconsin, waar nog tot zondag gespeeld wordt voor de US Open. Op twee: Thomas Pieters, de nummer 25 van de wereld en debutant... Een collega van hem voorspelde twee maanden geleden al waarom onze landgenoot zou uitblinken op de Masters, de eerste major van het seizoen. “He ’s a stud. He has cojones.” Een man met ballen aan zijn lijf. Eentje die niet snel onder de indruk is van de omstandigh­eden. De 25-jarige Pieters maakt er geen geheim van dat hij ooit de nummer één van de wereld wil worden. Uiteraard horen daar topprestat­ies in de majors bij. Op de jongste Masters, zijn derde optreden op dat niveau, deed hij op vier holes van het einde nog mee voor de winst en werd hij vierde. Knap, maar zelf had hij het vooral over ontgoochel­ing. “Ik weet nu dat ik het kan. In golf gaat het tenslotte om winnen, niets anders. Tweede, derde: het is verliezen. Zelfs als je een tennistorn­ooi niet wint, kan je onderweg richting finale nog wedstrijde­n winnen. In golf niet.”

Moving day

Je hoort Pieters de boude pronostiek van CBS dus niet onthalen op een schamper lachje. Integendee­l. “Niets in mij zegt dat ik

niet kan winnen. Misschien is het mijn Amerikaans kantje, een restant van mijn verblijf aan de universite­it van Illinois. Ik kan pas van een geslaagde week spreken als ik zondag nog meedoe voor de eerste plek.”

De baan van Erin Hills is vrij nieuw en onbekend voor het gros van het deelnemers­veld. Een kleine troef voor onze landgenoot, zelf relatief nieuw op het circuit. “Het stoort me niet dat ik pas dinsdag kennismaak­te met de omstandigh­eden. Ik zag voordien al foto’s en video’s. Genoeg om te weten dat het niet simpel zal zijn. Bunkers, veel hoge rough, wind... Het komt erop aan om rustig te blijven. Ervaring kan je niet kopen, maar ik denk dat ik op schema zit. Voor zover ik geen voorsprong heb. Ik ben van plan om te laten zien dat ik de druk aankan en dat ik er sta op de grote momenten. Druk die ik mezelf opleg en niet van buiten wordt gedicteerd.” Allicht zal hij die zaterdag het meest voelen. De voorlaatst­e dag van het tornooi, moving day. Daar durft het voor Pieters al eens fout te lopen. Zoals in Rio, waar hij op de derde dag van de tweede naar de veertiende stek tuimelde om dan na een fantastisc­h herstel op zondag toch nog vierde te worden. “Frustreren­d, maar ik kan eruit leren. Het is een kwestie van regelmaat. Hoe vaker ik me in zo’n positie bevind, hoe beter ik ermee zal omgaan. Tenslotte heb ik op die fameuze zaterdag ook al fraaie dingen laten zien.”

Na de US Open staan in augustus nog twee Amerikaans­e tornooien op zijn programma. De rest van het seizoen werkt hij af op Europese bodem, ook al valt er overzees meer te verdienen. “Het leven is eenzaam in de VS. Ik ga niet waar de centen zijn, maar waar ik me goed voel. En dat is in Europa, dicht bij mijn familie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium