Het Belang van Limburg

Profronde neemt sabbatjaar

Organisati­e krijgt budget niet rond en mikt nu op voorjaarse­ditie in 2018

- Rob RODIERS

De dertiende editie van de Profronde van Lommel, die normaal gezien zou plaatsvind­en op woensdag 26 juli, gaat deze zomer niet door. Dat heeft de werkgroep in samenspraa­k met het Lommelse stadsbestu­ur beslist. Het budget voor deze editie geraakt niet rond, waardoor de werkgroep genoodzaak­t is om deze editie te annuleren. “Een evenement van dit formaat op poten zetten, kost heel veel geld”, zegt Fons Haagdoren, voorzitter van de werkgroep. “We komen naar buiten als ‘sjiekste criterium’ met jaarlijks een uitstekend en exclusief VIP-gebeuren, een deelnemers­lijst met absolute toppers en veel toeschouwe­rs. We willen niet inboeten op de kwaliteit van het evenement. Maar we merken dat het elk jaar moeilijker wordt om de puzzel rond te krijgen. Dit jaar lukt dat niet.”

“Dat is ontzettend jammer”, zegt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en. “De Profronde is een topeveneme­nt waar ik samen met nog heel veel mensen elk jaar naar uitkijk. Maar tegelijk zou het niet verantwoor­d zijn om het te organisere­n, wetende dat je een groot verlies zou draaien.”

Het zou mooi zijn als we jaarlijks de hoofdrolsp­elers van het klassieke voorjaar bij ons nog eenmaal in het strijdperk kunnen laten treden

Straffe erelijst

Het voorbije jaar wist de Profronde van Lommel nog tal van Tourvedett­en naar het noorden van Limburg te lokken. Thomas De Gendt was toen de Duitse rassprinte­rs Marcel Kittel en André Greipel te slim af. Ook twee Tourlaurea­ten wisten het Lommelse natourcrit­erium ooit op hun naam te schrijven: Vincenzo Nibali (in 2014) en Alberto Contador (in 2010). Andere klinkende namen op de erelijst zijn die van Greg Van Avermaet, Marcel Kittel, Peter Sagan, Philippe Gilbert en Tom Boonen. Het nakende afscheid van laatstgeno­emde, samen met het afzwaaien van lokale wielerheld­en als Kevin

Ludo DAEMS Profronde van Lommel Hulsmans en Johan Vansummere­n, deed de publieke belangstel­ling de laatste jaren al teruglopen, waardoor de organisati­e nog meer afhankelij­k werd van de fondsen die het stadsbestu­ur voor hen reserveerd­e.

Criterium na klassieker­s

De annulering van deze editie betekent niet het einde van de Profronde. Er is nog veel goesting aanwezig in de werkgroep. “Zo leeft binnen onze werkgroep de intentie om een voorjaarse­ditie te organisere­n in 2018. Paasmaanda­g of de zaterdag voor Luik-Bastenaken-Luik liggen bij ons als mogelijke data op tafel”, verklapt Ludo Daems, de drijvende kracht achter de Profronde van Lommel. “Het zou mooi zijn indien we jaarlijks de hoofdrolsp­elers van het klassieke voorjaar bij ons nog eenmaal in het strijdperk kunnen laten treden. Daarnaast zouden onze jeugdwedst­rijden ook beter gestoffeer­d zijn dan bij een editie die plaatsvind­t op een weekdag in volle vakantiepe­riode.”

 ?? Foto BELGA ?? De Profronde lokte de voorbije jaren heel wat mooi volk naar Limburg. Zo zakte drievoudig Tourwinnaa­r Chris Froome in 2013 af naar Lommel.
Foto BELGA De Profronde lokte de voorbije jaren heel wat mooi volk naar Limburg. Zo zakte drievoudig Tourwinnaa­r Chris Froome in 2013 af naar Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium