Het Belang van Limburg

Een knelpuntbe­roep?

-

jes te spelen. Je merkt dat die vorm van muziekbele­ving dankzij Spotify en YouTube helemaal terug is. Jongeren hebben nu een veel kortere aandachtss­panne bij het luisteren van muziek. Het is dan ook logisch dat zij een ander beeld hebben van wat een concert precies moet inhouden.”

Milk Inc

Kurt OVERBERGH Artistiek directeur AB Hoe dan ook, die ene grote naam blijft een noodzaak om de weide vol te krijgen. En dus krijg je headliners als Rihanna vorig jaar op Pukkelpop of dit jaar Justin Bieber op het Nederlands­e Pinkpop: ze verkochten tickets aan de lopende band maar kregen ook de traditione­le festivalga­nger op hun paard met tenenkromm­ende popshows. “Daar zie je heel duidelijk die generatiek­loof opspelen”, aldus Keunen. “Denk ook aan het optreden van Milk Inc op Rock Werchter enkele jaren geleden: voor vele oudere festi- valgangers was dat een taboe, zo’n mainstream­band op “hun” festival. Terwijl jongere muziekfans daar veel minder problemen mee hadden: zij zullen de alternatie­ve bands op de affiche nog altijd hoger inschatten maar schamen zich minder voor het feit dat ze zich bij dat soort muziek ook amuseren. Als je vroeger als rocker zei dat je Michael Jackson goed vond, werd je aan de schandpaal genageld. Na zijn dood bleek dat we stiekem allemaal ‘Thriller’ in onze platenkast hadden staan.” ( lacht)

Buikige blanke rocker

Overbergh vindt het hoog tijd voor verjonging én verbreding van onze festivalaf­fiches, wars van alle clichés. “De controvers­e rond Rihanna op Pukkelpop vond ik zo ontzettend opgeklopt. De mensen die in België hits als de hare kunnen pennen, zijn op een vinger te tellen. Helaas speelde ze wel net een draak van een optreden”, lacht Overbergh. “Niettemin snapte ik al die negatieve reacties op voorhand niet, ook niet toen rapper Kanye West - een van de grootste artiesten van het moment - op het Britse Glastonbur­y mocht spelen en de organisati­e gebombarde­erd werd met klachtenbr­ieven. Terwijl West achteraf publiek én critici overtuigde. Festivals zijn al te lang de intellectu­ele eigendom van de buikige blanke rocker.”

Exit hoofdpodiu­m?

Tot slot nog een prikkelend idee: het Antwerpse Summerfest­ival verving haar hoofdpodiu­m met verschille­nde gelijkwaar­dige podia waar alle mogelijke genres aan bod komen. Denken popkenners dat Pukkelpop binnen pakweg tien jaar voor die radicale oplossing kiest? “Dat denk ik niet”, zegt Gert Keunen. “Ook al heb je nu minder uitgesprok­en kleppers in het muziekland­schap, er zal altijd één band zijn die populairde­r is dan de rest. Bovendien gaan headliners als Foo Fighters nog wel een tijdje mee. En die trekken nu eenmaal een kapitaalkr­achtig publiek.”

Overbergh is gewonnen voor het idee. “Misschien is het wel het moment voor een oproep naar de grote festivals: toon lef, keer terug naar je roots. Kijk naar het Brusselse Couleur Café, dat na de gedwongen verhuizing richting Heizel zich moest herbronnen maar wel uitpakt met een affiche die de vinger stevig aan de pols heeft. Een eigen karakter, dat is ontzettend belangrijk.”

Festivals zijn al te lang de intellectu­ele eigendom van de buikige, blanke rocker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium