Het Belang van Limburg

Eer uw vrijwillig­ers, ga voor beleving en doe niet te gek

-

Een festival organisere­n, is geen

Dat blijkt uit het feit dat ook dit jaar weer enkele evenemente­n de boeken dichtdoen, zoals Gracias A La Vida in Lommel en Boerenrock in Kortenaken. Daarom: de 5 geboden om van uw festival een succes te maken, ons ingefluist­erd door organisato­ren die zich nog overeind weten te houden.

walk in the park.

Blijft trouw aan uw roots

“We zijn trots dat we trouw gebleven zijn aan onze roots, namelijk: de undergroun­d techno”, zegt Cedric Claes van Extrema Extrema Outdoor.Outdo “Dat is waarmee waarmee we we gestartge zijn en waar we we nog steeds mee bezigb zijn. Blijven geloven in het genre zorgt ervoor datd het kan groeien.gr Festivals die die nan een tijdje overschake­lenoversch­akele naar trends verkopen verkopen hun hun zielz als het ware. Een Een goed goed voorbeeldv­oorb is Extrema Outdoor Outdoor Nederland,Nederl dat overgescha­kelde schakelde op op commerciël­eco muziek, muziek, maar maar nan een tijd moest inzien inzien dat dat inzettenin­zett op undergroun­d techno een betere keuze was.”

Eert uw vrijwillig­ers

“Ons festival steunt ieder jaar op honderd vrijwillig­ers”, zegt Jonathan Vaes van Paal Op Stelten. “Ik kan niet genoeg zeggen hoe belangrijk die mensen wel voor ons zijn.”

Vaes wordt bijgetrede­n door Art Philippeth van het Genkse Absolutely Free Festival: “Een grote groep jongeren zin doen geven om mee te stappen in het organisati­eteam, en dat te blijven doen, is enorm belangrijk”, zegt hij. “Ook AFF steunt dus grotendeel­s op vrijwillig­ers.”

“Het is ook een goede zaak om de mensen binnen je gemeente te betrekken bij het festival”, vult Vaes aan. “Zo sla je een brug tussen jong en oud. Het bevordert de gemeenscha­psvorming en ook het draagvlak voor een festival als Paal Op Stelten.”

Creëert een imago

“Je festival moet een afgebakend en herkenbaar imago hebben”, meent Art Philippeth. “Zo wil AFF een festival op mensenmaat zijn, laagdrempe­lig, kleinschal­ig en met een gedurfde programmer­ing. Op onze tiende editie, op 4 en 5 augustus zal dat DNA nog meer naar voren komen.”

Gebruikt uw boerenvers­tand

Art Philippeth: “Blijf realistisc­h, doe geen te grote ambitieuze dingen die niet bij je festival horen. Het is goed om jezelf te blijven.”

Geeft uw volk een beleving

“Randactivi­teiten zoals een foodmarket, dansers, sport en spel zijn dingen die net dat plusje meer geven aan je evenement”, besluit Cedric Claes. “Zorg wat dat betreft voor variatie, daag de mensen uit, zodat ze sneller geneigd zullen zijn een ticket te kopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium