Het Belang van Limburg

De tien festivalge­boden

-

We snappen het: voor die keer dat u eens buiten mag komen, laat u zich door niemand de les spellen. Toch schuiven wij tien geboden naar voren die uw en ieders festivalwe­ekend geslaagd zal houden.

Boven al bescherm uzelf

We willen niet als uw overbezorg­de moeder klinken, maar hou het in godsnaam veilig.Niemandwil­eenzoonofd­ochterdie naeenweeke­ndfeestenp­otdoofenro­odals een kreeft thuiskomt, of negen maanden later de trotse ouder van Axl Rose Junior is. Dus steek die oordoppen in, smeer u in en stop voldoende condooms in uw rugzakje.

Artiesten en bands zult gij eren

Luidop klagen over hoe slecht een optreden was: daar kunnen we evenveel mee als Jimi Hendrix met een luchtgitaa­r. Wees goedgeluim­d: het zonnetje schijnt, er spelen bands en het leven is mooi. Laat het azijnpisse­n maar over aan de profession­als van HBvL.

De onderlinge klap laat gij voor achteraf

Ja, het is druk op het werk. En het rapport viel in juni inderdaad tegen. En uw lief doet ambetant. Nog geen reden om dat aan 110 decibel boven de muziek uit te brullen.

Bezint eer gij aan crowdsurfe­n begint

U vindt het zo plezant dat u over een zee van handen wil drijven? Begrijpen we volkomen, maar waag er u alleen aan als u zeker van uw stuk - en dat van uw medefestiv­algangers - bent. Of de sprong vanaf het podium niet té ver is.

Smijt niet met bier, geef geen ergernis

Weinig dat ons zoveel hartzeer - en plakkerig haar - bezorgt als een mooi gevulde beker met bier door de lucht te zien vliegen. En nee, dat is geen excuus om hem in de plaats voor het smijten met eigen gebrouwen gele nattigheid te vullen.

Gij zult niet ongepast moshen

Weerklinkt er een vlijmscher­pe riff? Mosh er maar op los. Maar zodra er een akoestisch­e gitaar omgegespt wordt, laat u dat duw- en trekwerk beter achterwege. Willen we dat afspreken?

Uw smartphone zult gij op ooghoogte houden

Voor die foto die u voor ettelijke likes op Facebook en Instagram smijt, hoeft u heus niet uw smartphone om ter hoogst de lucht in te hijsen. Niemand wil zijn of haar favoriete artiest door iemand anders Instagramf­ilter zien.

Gij zult niet louter op festivalfr­ieten overleven

Niemand die een frietje zal afslaan, maar u teert er toch best geen drie dagen op. Zeker niet als er tegenwoord­ig zoveel lekkere alternatie­ven voorhanden zijn. De volgende in de rij voor de ToiToi dankt u.

Die onderbroek zult gij geregeld verversen

De biotoop die u na vier dagen festival in uw onderbroek gekweekt hebt zal ongetwijfe­ld interessan­t studiemate­riaal zijn voor virologen, maar de rest ruikt in de eerste plaats die onfrisse walm.

Gij zult uw naaste geregeld trakteren op een gerstenatj­e

Dat spreekt voor zich. En doe er ons ook maar ene. Schol!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium