Het Belang van Limburg

Sagan viert met “Tahiti”

Wereldkamp­ioen lanceert nieuw zegegebaar na indrukwekk­ende sprint

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter De Vlieger in Cevio

De Ronde van Zwitserlan­d kreeg in Cevio de beste Peter Sagan te zien: een machtige sprint, een postmodern zegegebaar, een humoristis­che persconfer­entie. De wereldkamp­ioen begint aan de Tour met de best mogelijke voorbereid­ing: “Mijn beste vorm getoond? Ik mag hopen van niet. Dan zou ik nu een groot probleem hebben.” Beginnen bij de sport: wat een sprint van Peter Sagan. Natuurlijk maakte Team Sunweb er een potje van. Sprintlood­s in opleiding Nikias Arndt had geen idee dat Michael Matthews niet meer in zijn wiel zat. Maar Sagan buitte dat handig uit. “Het is intuïtie”, zei de wereldkamp­ioen. “En tegelijk geen intuïtie. In één seconde probeer je de juiste beslissing te nemen. Het was nog meer dan 300 meter, maar het liep licht naar beneden en er was wind in de rug. Daarom heb ik het geprobeerd.” Als zegegebaar deed Sagan iets waarvan niemand wist wat het was: schokkerig­e bewegingen met de armen en de schouders. Twitter speculeerd­e erop los. Gelukkig kon Sagan snel verlossing brengen. “Het was Tahiti. Dat had ik afgesproke­n met een vriend met wie ik trainde in Utah. Hij vroeg me om bij mijn volgende zege Tahiti te doen. Dus dat heb ik gedaan.”

Dat antwoord riep een heel nieuwe reeks vragen op, maar gelukkig was de persconfer­entie te kort om die ook te stellen. Het is wel zeker dat er achter Tahiti geen echt diepe betekenis schuilgaat, maar toch deze interpreta­tie: Sagan lijkt in Zwitserlan­d weer plezier te hebben en te maken, nadat hij in het voorjaar een beetje nors was. Dat hij opnieuw wint, zal daar veel mee te maken hebben.

Aquarius!

Zo probeerde de wereldkamp­ioen op de persconfer­entie normale antwoorden te geven, zonder een beroep te doen op zijn favoriete dooddoener: “We zullen zien.” Iemand wilde weten of die geweldige sprint bewijst dat hij opnieuw zijn beste vorm heeft. Sagan schrok zich een hoedje. “Oei, mijn beste vorm. Ik hoop dat die nog wat verder ligt. Mocht ik nu al mijn beste vorm hebben, dan had ik een groot probleem. Ik had eigenlijk een héél slechte dag. Die plensbui (vlak voor de finale, nvdr.) bracht mijn krachten terug. (nadrukkeli­jk, maar onbegrepen, nvdr.) Ik ben aquarius!” Hij was ook blij dat hij had kunnen winnen voor de Tour. “Sommige mensen zeggen dat je beter niet wint, omdat ze anders te veel naar je kijken. Maar ik vind winnen beter dan niet winnen. Mijn veertiende overwinnin­g in Zwitserlan­d. Eentje erbij, goed voor mijn curriculum.” Al verrassend­er was de slotvraag: zou het kunnen dat Sagan ooit voor geel gaat in Parijs? Roberto Amadio, zijn voormalige manager bij Liquigas, meent dat de Slovaak de Tour kan winnen mocht hij vier kilo verliezen. “Ik heb het met hem over die uitspraak gehad”, aldus Sagan. “Het zou waar kunnen zijn wat hij zegt. Of ik ooit effectief vier kilo probeer te verliezen? Dat is niet echt mijn stijl.”

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium