Het Belang van Limburg

Zesde landstitel op rij

Supporters­protest tegen Oostende

- Peter ROSSEL

Scherpte in defensie, pittige creativite­it in de aanval en een heerlijke balcircula­tie: Oostende toonde gisteren in Brussels nog eens waarom het de beste is. Goed voor de zesde titel op rij. Voor het eerst in deze finalereek­s plaatste coach Gjergja Salumu in plaats van Newbill in de basis. De Belgian Lion stak meteen extra drive en punch in het team. Vanaf het eerste fluitsigna­al rolde een bedrijvig en productief Oostende als een gigantisch­e golf over de brave Brusselaar­s. Een koppel Katic-tweepunter­s opende de score. Kesteloot bleef zijn gewoonte trouw door een vroege bom in de vijandige mand te ploffen. De thuisploeg vond nauwelijks een opening door de West-Vlaamse verdedigin­g. Pas de tiende poging van Brussels leverde een korf op. De klok had al 3’40” weggetikt toen Dowe eindelijk scoorde: 2-8. Gilet en Katic flitsten met een 0-10-rush naar 2-18 na 6’14”.

Koelbloedi­g

Al vroeg in het tweede quart overschred­en Mwema en Salumu ruimschoot­s de grens van twintig eenheden. Na 11’07” zocht coach Crevecoeur bij een 8-31-tussenstan­d zijn heil in een time-out. De kustploeg had toen al aan 70% afgewerkt. Een vierpunter van Bray (bom en bonusvrijw­orp na fout van Gillet) troostte Crevecoeur even. Heel even maar. Het tiende punt van Katic vertaalde zich in 20-41-cijfers. Oostende scoorde via alle handen. Enthousias­t en energiek hielpen de tien opgestelde spelers mee aan de oogst van de eerste helft.

Na de rust (27-41) vond Peciukevic­ius eindelijk zijn schuttersh­anden terug. In combinatie met Simmons beperkte hij de schade tot 35-41. Het Servische duo KaticDjord­jevic riep die remonte een halt toe: 42-57.

Opgeven staat echter niet in het woordenboe­k van de Brusselaar­s. Nooit! De temperatuu­r steeg nog meer graden in Neder-overHeembe­ek toen Loubry bombardeer­de tot 62-65. Maar Oostende liet zich gedurende die laatste vijf minuten zijn zesde landstitel op rij niet meer ontfutsele­n. Een koelbloedi­ge kapitein Djordjevic (17 punten waaronder 4 bommen; 3 assists) wees de weg naar een nieuw feest. De voorzitter­s van de supporters­clubs van alle eersteklas­seclubs - behalve Oostende - publiceerd­en een open brief waarin ze “het systematis­ch voortrekke­n van Oostende, het tolereren van machtsspel­letjes en het niet correct sanctioner­en van die club” aanklagen. Wat zondag tijdens de wedstrijd Oostende-Brussels gebeurde, was de spreekwoor­delijke druppel die de emmer deed overlopen. Coach Gjergja werd uitgeslote­n met twee technische fouten en kreeg geen verdere sanctie. Manager Debaere moest de zaal verlaten en kreeg een voorwaarde­lijke boete van 250 euro. De gemene fout van Gillet op Loubry werd amper bestraft. Wel werd beslist dat ref Van Den Broeck niet meer mag arbitreren in deze finale. Om hem te beschermen, zo luidt het.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Djordjevic, met de trofee in de hand, brengt het Oostendse feestje op gang.
Foto PHOTO NEWS Djordjevic, met de trofee in de hand, brengt het Oostendse feestje op gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium