Het Belang van Limburg

Vice-wereldkamp­ioen demonstree­rt

- Ivo Kwanten

Thuis tegen wereldkamp­ioen Frankrijk beperkten de Red Wolves de schade tot één doelpunt. Maar tegen vice-wereldkamp­ioen Noorwegen kregen ze gisteren in Leuven een zware 27-43 rond de oren. Coach Zeljko Tomac van Noorwegen liet zijn team in het vooruitzic­ht van de kwalificat­iewedstrij­d tegen de Red Wolves oefenen tegen IJsland, Polen en Zweden. Voor de trip naar Leuven riep hij al zijn vedetten op.

De Belgen waren duidelijk onder de indruk. Vijf minuten ver en er stond al 0-5 op het scorebord. Bondscoach Yérime Sylla hield vast aan zijn tactiek om bij balbezit zijn doelman te wisselen voor een extra veldspeler. Leuk als dat iets oplevert, maar net als tegen Litouwen werd balverlies genadeloos afgestraft: 8-14 na 20 minuten. De Red Wolves beten in het slot van de eerste helft meer van zich af, maar een 15-20-score halverwege bood weinig perspectie­f.

Moordend tempo

Het werd alleen maar erger in de tweede helft. De Red Wolves kregen het in verdedigin­g niet meer belopen. Ze werden op elke positie overklast door een technisch superieur Noorwegen dat er ook nog eens een moordend tempo op nahield en aan honderd procent afwerkte. Cauwenberg­hs, Ooms en Robyns zorgden sporadisch voor een beetje tegenstand, maar onvoldoend­e om een afstraffin­g te vermijden.

Bij de Noren, die er een demonstrat­ie van maakten, werd Myrhol topschutte­r met acht doelpunten. Joendal nam er zes voor zijn rekening en Sagosen en Johannesse­n scoorden vijf keer. Robyns was met zes goals beste afwerker bij de Belgen.

In de andere wedstrijd in de poule versloeg wereldkamp­ioen Frankrijk Litouwen maar nipt met 2526.

?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De Beule neemt de Noorse doelman onder vuur.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De Beule neemt de Noorse doelman onder vuur.