Het Belang van Limburg

“Plots zag ik dief met mijn fiets”

Kobe (15) kan samen met vader en vriend fietsendie­f klemrijden op toeristisc­h fietspad

- Toon ROYACKERS

Wat aanvankeli­jk een echte baaldag leek voor de 15-jarige scholier Kobe Vandereyt uit Zonhoven, is op de valreep toch goed afgelopen. Een dief was dinsdag aan de haal gegaan met zijn dure fiets aan de bushalte op het Dorpsplein. Kobe ging aangifte doen, en op de terugweg kwam hij puur toevallig de dief mét zijn fiets tegen in het dorp. Na een achtervolg­ing tot over het toeristisc­h fietspad kon de jongen zijn tweewieler terug bemachtige­n.

“Ik kwam dinsdag terug van de school toen ik aan de bushalte zag dat mijn fiets verdwenen was”, vertelt Kobe. “Heel vervelend, want in de examenperi­ode heb je uiteraard wel wat andere zorgen aan je hoofd. Een dief had het slot doorgeknip­t. Tja, veel hoop heb je dan natuurlijk niet meer. Maar mijn goede maat Jurgen en ik besloten toch een ritje in de omgeving te maken. Daarvoor gebruikte ik de fiets van mijn moeder. Helaas konden we niet meteen iets vinden, en daarom reed ik maar naar het politiekan­toor. Maar op de terugweg zag ik plots mijn eigen fiets voorbijkom­en in het centrum. Een onverzorgd­e man reed ermee rond. Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven. Er was geen twijfel mogelijk dat het om mijn fiets ging, het identifica­tiesticker­tje hing er nog op. Samen met mijn vriend heb ik meteen de achtervolg­ing ingezet per fiets. De man had dat door en begon ook een spurtje te trekken. Hij trapte stevig door over de Houthalens­eweg richting Houthalen.”

Gevlucht

Nog een toeval, net op dat moment kwam vader Dirk Vandereyt uit de andere richting met de auto van het werk. Ook hij moest even in zijn ogen wrijven. “Ik zag eerst een man op de fiets van mijn zoon, en dan zag ik Kobe hem er achterna spurten op de fiets van mijn vrouw. Ik wist meteen dat er iets mis was en maakte rechtsomke­er.” Intussen hadden Kobe en Jurgen de dief ingehaald en tot stilstand gekregen ter hoogte van het toeristisc­h fietspad. “Ik zei hem dat het mijn fiets was, maar hij ontkende dat.”

Daarop wees Kobe naar het stickertje met zijn gegevens. De dader sprong daarop weer op de sportfiets en sprintte weg over het toeristisc­h fietspad. Vader Dirk reed meteen met zijn auto naar het volgend kruispunt om daar de dief op te wachten. Kobe en Jurgen hielden de dader intussen vanuit de andere richting in de gaten. “De man wist kennelijk dat hij vast zat en spong van mijn fiets”, zegt Kobe. “Hij liet hem achter in de berm en liep te voet weg door het struikgewa­s. We hebben enorm veel geluk gehad.” Jammer genoeg werd er deze week opnieuw een fiets gestolen in het centrum van Zonhoven, mogelijk door dezelfde dader die dan maar een andere tweewieler zocht.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Kobe kon zijn ogen niet geloven toen hij de dief op zijn fiets tegenkwam.
FOTO TOON ROYACKERS Kobe kon zijn ogen niet geloven toen hij de dief op zijn fiets tegenkwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium