Het Belang van Limburg

Bomen al voor derde keer vernield

-

Al voor de derde keer zijn er bomen vernield in het Lang Gorenstraa­tje, een oude buurtweg in Linkhout. Het gaat om vijftig jonge eiken, waarvan de kluiten uit de grond zijn getrokken. Vorig jaar was er ook al met vergif gespoten.

Naast de Kapelstraa­t waren er vroeger enkele dennenboss­en. Die werden gerooid om plaats te maken voor White-Star Linkhout. Volgens het bosdecreet moest er wel een compensati­ebos worden aangeplant. Op 10 november 2014 werd dat plechtig ingehuldig­d door jonge voetballer­tjes en leden van de club, die ook bomen en struiken hadden geplant.

Er werd ook een 50-tal stevige jonge eiken langs het Lang Gorenstraa­tje geplant met de bedoeling om er na enkele jaren knoteiken van te maken. Burgemeest­er Luc Wouters: “Er zijn geen buren, dus omwonenden hebben totaal geen last van deze bomen. Die eerste eiken zijn na een jaar gestorven en we hebben ze laten vervangen. Vorig jaar werd er met gif gesproeid en nu werden de kluiten van heel wat bomen opgetild. De meeste eiken hebben het niet overleefd. De buurtweg wordt nog vaak als wandelweg. Door deze vandalenst­reken wordt er gespeeld met overheidsm­iddelen.”

De eiken werden geplant door mensen van De Winning. “Ik vond het al frappant toen de eerste bomen waren afgestorve­n”, zegt Piet Ruytjens van De Winning. “Het voorjaar was toen slecht en nat, maar blijkbaar was dat toch niet de oorzaak. De gemeente heeft alle dode exemplaren dan vervangen. Maar van een haag van vier rijen struiken werden daarna op sommige plaatsen alle exemplaren uitgetrokk­en en weggegooid. Vorig jaar werd dan weer vastgestel­d dat er gif was gesproeid. En nu werden de wortels uit de grond getrokken. Van de 50 eiken zijn er 42 dood. Het gaat dus duidelijk om sabotage.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Voor de derde keer werden er bomen vernield naast de voetbalter­reinen van Linkhout.
FOTO KOEN LUTS Voor de derde keer werden er bomen vernield naast de voetbalter­reinen van Linkhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium