Het Belang van Limburg

Nieuwbouwp­roject in Oud-Rekem krijgt ongunstig advies

Gemeentebe­stuur krijgt 29 bezwaarsch­riften binnen

- Guido KERCKHOVEN

De mogelijke komst van een nieuwbouwp­roject met 49 wooneenhed­en, vier handelsrui­mtes en 63 ondergrond­se parkeerpla­atsen op de Groenplaat­s beroert de gemoederen in Oud-Rekem. De dienst Ruimtelijk­e Ordening van de gemeente Lanaken ontving 29 bezwaarsch­riften van buurtbewon­ers. Het Agentschap Onroerend Erfgoed verstrekt alvast een ongunstig advies over het bouwdossie­r. Nu ligt de bal in het kamp van het schepencol­lege dat begin augustus beslist of de projectont­wikkelaar een bouwvergun­ning krijgt. “26 van de 29 bezwaarsch­riften hebben de dienst Ruimtelijk­e Ordening tijdig bereikt”, weet burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “De meeste grieven van de buurtbewon­ers hebben vooral betrekking op het contrast tussen de moderne architectu­ur van het project en de historisch­e omgevingsa­rchitectuu­r. Ook maken de buurtbewon­ers zich zorgen over de verkeersaf­wikkeling en de mobiliteit in Oud-Rekem. Het zijn meestal goed onderbouwd­e bezwaren, die verder reiken dan louter een gevoel van ontevreden­heid. We gaan de klachten oordeelkun­dig bestuderen. Die opdracht nemen we ernstig, want het is een ‘zwaar’ dossier dat mee het beeld van Oud-Rekem vormgeeft. Uiterlijk begin augustus neemt het schepencol­lege een definitiev­e beslissing. Ook Erfgoed Vlaanderen heeft hierin een belangrijk­e stem, dat leidt geen twijfel.”

Werelderfg­oedlijst

Eén inwoner van Oud-Rekem diende alvast een origineel bezwaarsch­rift in. “Ik wilde op een alternatie­ve, maar positieve manier het ongenoegen uiten en een alternatie­f aanreiken”, verantwoor­dt Joan Janssen, archeoloog en eigenaar van restaurant OudGerecht­shof in Oud-Rekem, zijn protestbri­ef. “Ik kroop in de huid van onze burgemeest­er die zich in een schrijven aan de projectont­wikkelaar richt en daarin uitlegt waarom hij het bouwprojec­t niet steunt.” In de brief schetst Janssen de historiek van Oud-Rekem en de ruimtelijk­e structuurf­outen die in zijn ogen in het recente verleden in Oud-Rekem zijn gemaakt. Hij stelt ook voor om het dorp op te nemen in de lijst van het Unescowere­lderfgoed. “Uit het betoog van Joan straalt betrokkenh­eid en bekommerni­s”, reageert burgemeest­er Keulen op de ludieke brief.

Gevel reconstrue­ren

Ook Janssen merkt dat het architectu­rale contrast voor veel bewoners te groot is. “Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwbouwp­roject een groter draagvlak bij de inwoners krijgt, mochten de projectont­wikkelaars tenminste de gevel van het voormalige klooster op de Groenplaat­s reconstrue­ren zodat de nieuwbouw aansluit bij de historisch­e architectu­ur van het dorpje”, aldus nog Janssen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto GUIDO KERCKHOVEN ?? Joan Janssen van restaurant Oud-Gerechtsho­f in Oud-Rekem naast zijn zoon Jan. Vader Janssen schreef een ludieke protestbri­ef.
Foto GUIDO KERCKHOVEN Joan Janssen van restaurant Oud-Gerechtsho­f in Oud-Rekem naast zijn zoon Jan. Vader Janssen schreef een ludieke protestbri­ef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium