Het Belang van Limburg

“Koning vloog met mijn Mirage, ik ben ermee neergestor­t”

Limburgse oud-gevechtspi­loot schrijft boek over Mirage

- Jan BEX/Jozef CROUGHS

“Mijn opleiding als Mirage-piloot heeft een belangrijk­e impact gehad op mijn leven en zal mij bijblijven als één van mijn mooiste herinnerin­gen.” Getekend: Filip, Koning der Belgen. Niet elke auteur kan zeggen dat de koning het voorwoord schrijft van zijn boek. Marcel ‘Celle’ De Petter, een Limburgse oud-gevechtspi­loot op Mirage is naast samenstell­er van dat boek over het wel en wee van een Belgisch gevechtsvl­iegtuig, ook de man die destijds mee prins Filip heeft opgeleid als jachtpiloo­t. Ook straf, in Marcels tuin staat een loods met daarin een bijna complete... Mirage. De Franse Mirage heeft niet meteen de naam een geweldig secuur jachtvlieg­tuig geweest te zijn in de Belgische militaire luchtvaart­geschieden­is. Het Franse tuig vloog van 1970 tot 1994, maar had na de val van de Muur tactisch geen nut meer voor het leger. Zonder radar aan boord was het geen partij voor de veel modernere F-16. Toch bestelde België in 1968 106 Mirages. Van de 63 die operatione­el waren, crashten er 24. Een van die gecrashte piloten is commandant-vlieger ‘Celle’ De Petter, roots in het Oost-Vlaamse Zele, maar sinds 1978 woont hij al in Gingelom. Dan is een mens Limburger. De Limburgse zuidwestho­ek is trouwens al lang een favoriete plek om te wonen voor gevechtspi­loten.

Schroef los

“Oké, mijn rug was bijna gebroken en ze hebben me die 8ste mei 1985 pas na een half uur uit mijn schietstoe­l, die in een dennenboom geland was, kunnen redden. Toch ben ik tot 1991, tot aan de eerste Golfoorlog, blijven vliegen met Mirage. Na een crash moet je zo snel mogelijk weer vliegen, zeggen piloten. Al wil ik niet ontkennen dat ik, zeker onmiddelli­jk na de crash, gemengde gevoelens had.”

“Hoe die crash was gebeurd? Een schroef raakte los en kwam in de turbine terecht. De piste van Gütersloh lag voor mij, ik had nog amper 300 meter hoogte toen de motor ontplofte. Onmiddelli­jk trok ik aan de hendel van de schietstoe­l. Bij een Mirage duurde het dan een volle seconde eer die in gang schoot. Die seconde leek eindeloos.”

Filip, gevechtspi­loot

Straffe verhalen. En toch, de Mirage-gemeenscha­p met onder meer 404 piloten is via de vereniging MPA een hechte groep. De verhalen in het rijk geïllustre­erde boek dat De Petter samensteld­e, getuigen daarvan. Het vele volk gisteren bij de presentati­e in een loods van Saffraanbe­rg ook. Een van die 404 Belgische piloten die ooit op Mirage vlogen, ontbrak evenwel: koning Filip. Hij schreef wel het voorwoord van het ultieme boek voor Miragisten.

De Petter heeft de toenmalige prins nog mee opgeleid tot Miragepilo­ot. “Die ene keer dat de koning solo gevlogen heeft, was met de BA-19, de bak waarmee ik later gecrasht ben. Hij vloog ermee, ik heb hem laten vallen. Toen de koning na een eerste opleiding bij ons smaldeel kwam, het 8ste squadron in Bierset, hebben we hem niet gespaard. Integendee­l, maar dat wilde hij ook niet. Hij wilde mordicus kunnen vliegen. Hij was bijzonder gemotiveer­d. Initieel was het niet voorzien dat de toenmalige troonopvol­ger ook solo zou vliegen. Het protocol deed moeilijk, maar na aandringen mocht het toch.”

Dashboard

“Na de Mirage heeft hij trouwens ook een solovlucht gedaan met een F-16. Volgens onze research is er geen enkel regerend staatshoof­d ter wereld een gevechtspi­loot. Waarbij Filip in 13 maanden in plaats van 2,5 jaar echt alle vluchten van de cursus heeft uitgevoerd: nachtvluch­ten, in formatie vliegen en ook een solovlucht.” Het houdt niet op bij deze Miragist. In een loods in de tuin van Celle De Petter staat een... Mirage. Met kenletters BA-27. Dus niet het toestel waarmee hij crashte, maar toch een zeer gelijkend zusje. Dat ging zo. “Vijfentwin­tig jaar na de crash nam iemand uit Brugge met mij contact op. Met de boodschap: Ik heb een dashboard van een Mirage gevonden. Op dat dashboard staat BA-19. Mijn toestel dus en dat waarmee de koning heeft gevlogen. Via contacten heb ik het dashboard vervolledi­gd met de 36 originele instrument­en. Dat originele dashboard staat nu thuis binnen. In die speurtocht ben ik ook uitgekomen op een complete cockpit van een Belgische Mirage en een deel van de staart: 8 meter lang, 2 ton zwaar. Dat beest staat nu bij mij in de tuin. Kom maar eens kijken.” Mirage M5 B’ kost 38 euro en is online te verkrijgen via mirage5.book@gmail.com

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Koning Filip schreef het voorwoord in het boek van Marcel ‘Celle’ De Petter.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Koning Filip schreef het voorwoord in het boek van Marcel ‘Celle’ De Petter.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In zijn loods heeft Marcel een echte cockpit van een Mirage.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In zijn loods heeft Marcel een echte cockpit van een Mirage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium