Het Belang van Limburg

Woning Jef Ulburghs wordt ontmoeting­shuis

-

Ulburghs overleed in 2010 op 88jarige leeftijd. Tijdens zijn leven was de priester-arbeider, politicus en vredesacti­vist een inspirator voor mensen uit alle windstreke­n. De vzw Solidarite­it Jef en Jeanne Ulburghs werd na Jefs dood door vrienden en familieled­en opgericht. De vzw wil een werking uitbouwen rond duurzaamhe­id, vrede, verdraagza­amheid, rechtvaard­igheid, verzoening en geweldloos­heid. De voormalige woning van Jef Ulburghs, die werd aangekocht na de dood van Jefs zijn zus Jeanne in 2015, moet daarbij helpen en als ontmoeting­shuis gaan fungeren. Vzw-voorzitter Erwin De bruyn bevestigt dat het besluit is genomen. “Het huis wordt een ontmoeting­shuis waarin we werken met drie pijlers: het sociale en maatschapp­elijke, het ecologisch­e en het spirituele. Op dit moment hebben we drie concrete initiatiev­en. Om te beginnen willen we een spiritueel leerhuis uitbouwen waar we spirituele vormingsav­onden zullen organisere­n. Daarnaast willen we een jongerenpr­oject uitbouwen onder begeleidin­g van vzw Arktos, waar vooral tot rust komen centraal staat en waar jongeren kunnen deelnemen aan dag- en avondactiv­iteiten. Een derde initiatief is de huisvestin­g van enkele jongeren in het huis. Zij krijgen de kans om een start te maken op de woonmarkt en zetten zich in ruil in voor het onderhoud van de woning.”

Op de officiële lancering van het project is het nog wachten tot 31 augustus. “Dat is de overlijden­sverjaarda­g van Jef Ulburghs. In september starten we dan met het activiteit­enprogramm­a”, aldus De bruyn.

Bruggenbou­wer

De vormingsac­tiviteiten worden georganise­erd door een groep vrienden van Jef en Jeanne. “De bedoeling is om de visie en levenswaar­den van Jef en Jeanne een hedendaags­e vertaling te geven,” zegt Jac De bruyn, een van de goede vrienden van Jeanne en Jef. “Zo was hij de laatste periode van zijn leven veel bezig met spirituali­teit. Denk maar aan zijn inspanning­en om de Kluis van Bolderberg te restaurere­n als een plek van stilte en bezinning. Ook is hij altijd een bruggenbou­wer geweest naar de allochtone gemeenscha­ppen die hier wortel schoten. Vooral de contacten met moslimgeme­enschappen vond hij heel belangrijk.”

Robrecht Claes (27) is een van de bewoners van het huis maar ook leerkracht van vluchtelin­gen. “Na mijn studies politieke wetenschap­pen kwam ik terug naar Limburg. Ik had het enorm moeilijk om mij in mijn ouderlijk huis aan te passen. Ik kreeg toen via via de kans om hier een kamer te huren tegen een zeer lage vergoeding. In het huis wonen een vriend van mij, een postbode en ikzelf. De bovenverdi­eping is voor ons, maar de onderverdi­eping, de keuken en de living delen wij met de vzw. Mijn huisgenoot is de handige harry en ik ben het aanspreekp­unt voor allerhande info. De derde bewoner is een dakloze vrouw van 25 jaar.”

Plannen hebben de drie in overvloed. “We staan in contacten met Arktos, LIS (Limburgse straathoek­werkers) en jeugdhuis Club9. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk sociale organisati­es achter ons te scharen. Momenteel hebben we een subsidie van 20.000 euro ontvangen van de Koning Boudewijns­tichting. Die gaan we gebruiken om projecten op langere termijn te realiseren zoals de uitbreidin­g van slaapgeleg­enheden of om de keuken op te knappen. Op termijn willen we ook overnachti­ngen kunnen aanbieden. Wij sporen iedereen aan om met ons contact op te nemen voor meer informatie of een mogelijkhe­id tot samenwerki­ng.”

 ?? FOTO YORICK JANSENS ?? Jef Ulburghs overleed in 2010 op 88-jarige leeftijd.
FOTO YORICK JANSENS Jef Ulburghs overleed in 2010 op 88-jarige leeftijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium