Het Belang van Limburg

Limburgse moeder die van politie vlucht met kinderen op achterbank riskeert celstraf

-

Een 30-jarige Hasseltse en een vriend riskeren 22 maanden opsluiting en een geldboete van 6.000 euro omdat ze tijdens een politiecon­trole in Borgloon op de vlucht sloegen. Zelf verklaarde de vrouw dat de man haar bedreigde met een pistool waardoor ze wel moest doorrijden. Opvallend: tijdens de levensgeva­arlijke rit zaten de twee kindjes van de vrouw gewoon op de achterbank. Op 9 maart deed de politiezon­e Borgloon een controle op woninginbr­aken. Toen ze een Volkwagen Polo met valse nummerplat­en zagen passeren, besloten ze de wagen te doorzoeken, maar de bestuurste­r sloeg op de vlucht. Wat volgde was een dollemansr­it aan hoge snelheden over veldwegen. Niets kon de vrouw doen stoppen. Zo reed ze recht op een combi af die haar de weg probeerde te versperren. Op het laatste nippertje konden de agenten een aanrijding voorkomen. Vervolgens probeerde ze een andere politieaut­o van de weg te rijden toen die haar wilde inhalen. Daarbij vielen geen gewonden. Uiteindeli­jk kon ze gestopt worden met een spijkermat. “De verbazing was groot toen de agenten het duo inrekenden”, vertelt de procureur. “De twee kleine kindjes van de Hasseltse zaten zonder zitjes op de achterbank. Ze heeft hun leven geriskeerd.” De vrouw beweerde zelf slachtoffe­r te zijn van haar agressieve vriend. “Toen de flikkerlic­hten achter ons aangingen, haalde hij een wapen boven”, klonk haar versie van de feiten. “Hij richtte het wapen op mij en schreeuwde dat ik niet mocht stoppen. Anders zou hij schieten. Ik heb dus niet getwijfeld.”

De ‘vriend’ kwam niet opdagen tijdens de zitting. Wel stelt zijn advocaat dat het verhaal van de vrouw pure nonsens is. “Meneer had inderdaad een pistool bij, maar hij heeft haar niet bedreigd”, aldus de raadsman. “Mijn cliënt heeft haar zelfs gevraagd om te stoppen, maar zij was chauffeur en had de controle.”

Volgens de procureur waren er verschille­nde motieven voor beide beklaagden om op de vlucht te slaan. Zo staken er speed en cocaïne in de handtas van de vrouw, had de man een geladen pistool op zak en was de wagen met geen enkele controle in orde. Hij vraagt celstraffe­n van 22 maanden en geldboetes van 6.000 euro. De advocaat van de vrouw vraagt echter de vrijspraak. “Zij is niet gestopt, uit angst voor de passagier.”

Vonnis op 28 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium