Het Belang van Limburg

Nu is Canvas zijn rijzende ster écht kwijt

Karine Claassen werkt jaar lang aan nieuw Eén-programma

- Tom DE LEUR

Toen ze twee weken geleden de Rijzende Ster won op de Nacht van de Televisies­terren, steeg vanuit de zaal een collectiev­e ‘Karine wíe?’ op. Maar voor Eén en Eric Goens, maker van ‘Het Huis’ en ‘Molenbeek’, was het al langer duidelijk dat VRT-reporter Karine Claassen (27) een blijver is. Dus krijgt ze een jaar om aan een volwaardig Eénprogram­ma te werken. Olga Leyers, Ruben Van Gucht, An Lemmens, zelfs Philippe Geubels: de voorbije jaren werden alleen bekende namen op de Nacht van de Televisies­terren uitgeroepe­n tot Rijzende Ster. De meeste recente Ster was voor Karine Claassen. De naam deed geen bel rinkelen, het gezicht wel. Karine Claassen, dat was die reporter die dit jaar op Eén te zien was met ‘Dwars door Amerika’ en ‘Dwars door Frankrijk’, waarin ze de landen doorkruist­e en met gewone mensen sprak over hun dromen en zorgen in de aanloop van de verkiezing­en. Claassen werkte al een paar jaar voor Canvas, maar bij Eén hadden ze al langer in de smiezen dat de reporter een breder publiek kan aanspreken. Daarom drongen ze erop aan om ‘Dwars door Amerika’ niet door de voor de hand liggende Amerika-kenners te laten maken, maar door Karine Claassen. Een verstandig­e zet, want ‘Dwars door Amerika’ werd zeer gesmaakt, ook al telde het maar twee aflevering­en.

“Beetje jaloers”

Net als de mensen van Eén besefte ook Eric Goens dat Karine Claassen ‘het’ in de vingers heeft. Goens is de maker van programma’s als ‘Het Huis’, ‘Kroost’, ‘Molenbeek’ en ‘Niveau 4’ en zegt dat hij “met open mond” naar ‘Dwars door Eric GOENS Documaker Amerika’ heeft gekeken: “Ik zag in ‘Dwars door Amerika’ dingen waar ik profession­eel een beetje jaloers op was. Hoe Karine haar vragen stelt en hoe mensen die vragen van haar verdragen, dat is goud waard. Inhoudelij­k en vormelijk was ‘Dwars door Amerika’ gewoon áf.” Karine Claassen gaat nu een jaar voor Het Nieuwshuis werken, het productieh­uis van Eric Goens, waar ze een programma voor Eén zal maken dat wellicht in het voorjaar van 2018 te zien zal zijn. Wat het precies wordt, wil Goens niet kwijt. “Zij zal het programma dragen en het wordt geen ‘dwars door’. Ik zat met een idee en zij zal dat idee als geen ander in een programma kunnen gieten.”

Confronter­ende interviews

Volgens Eric Goens wordt het opnieuw een relevant programma dat op een heel toegankeli­jke manier wordt gebracht. “Factual entertainm­ent, heet dat. Dat genre wordt meer dan ooit belangrijk voor een zender om zich te onderschei­den. Eén, Vier en VTM schuiven stuk voor stuk in die richting op. Fictie wordt bijna onbetaalba­ar, entertainm­ent is te veel inwisselba­ar, de toekomst ligt bij factual entertainm­ent. En dan bedoel ik niet de platte reality of docusoaps, maar relevante televisie die van de inhoud vertrekt, met interviewe­rs die confronter­end zijn en de mensen toch niet uit hun evenwicht brengen. Karine Claassen heeft dat onder de knie. Ik zag haar in ‘Dwars door Frankrijk’ een racistisch­e man interviewe­n die zei dat hij eigenlijk niet met haar mocht praten vanwege haar huidskleur. In plaats van snoeihard tegen die man in te gaan, gaat ze op een zachte en tegelijk confronter­ende manier het gesprek aan. Daar wil ik meer van zien.”

Hoe Karine haar vragen stelt en hoe mensen die vragen van haar verdragen, dat is goud waard

 ?? FOTO VRT ?? Na ‘Dwars door Amerika’ en ‘Dwars door Frankrijk’ krijgt Karine Claassen een jaar de tijd om aan een nieuw programma voor Eén te werken.
FOTO VRT Na ‘Dwars door Amerika’ en ‘Dwars door Frankrijk’ krijgt Karine Claassen een jaar de tijd om aan een nieuw programma voor Eén te werken.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Anita Pallenberg en Rolling Stone Mick Jagger.
FOTO ISOPIX Anita Pallenberg en Rolling Stone Mick Jagger.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium