Het Belang van Limburg

Vrees voor 100 doden bij inferno in Londen

-

LONDEN - Het dodental van het inferno in Londen stond gisteren op zeventien. Maar gevreesd wordt dat dit aantal nog fors zal stijgen tot mogelijk honderd. Premier May eist een onderzoek naar de exacte omstandigh­eden en de brandveili­gheid van het gebouw. “Slechts zes mensen zijn intussen geïdentifi­ceerd”, zei politiecom­mandant Stuart Cundy gisteren. “Jammer genoeg bestaat het risico dat we dat niet met iedereen zullen kunnen doen.” Duidelijke­r kon hij het niet omschrijve­n hoe dramatisch de toestand is binnen in het gebouw. Specialist­en zijn nog steeds druk in de weer om het gebouw veilig te maken. Nog niet alle stukken zijn momenteel toegankeli­jk voor de teams met snuffelhon­den. “Er ligt zeker nog een onbekend aantal slachtoffe­rs in het gebouw”, zei brandweerc­hef Dany Cotton. Hoeveel, dat weet hij niet. Dat er zeventien slachtoffe­rs teruggevon­den zijn, staat vast. Zes daarvan zijn geborgen, elf kunnen nog niet uit het gebouw gehaald worden. En dat er tachtig mensen gered zijn waarvan er 17 in kritieke toestand verkeren, is ook een officieel cijfer.

“Massamoord”

Maar het besef dat het drama nog veel groter zal worden, groeit. Vijfhonder­d mensen verbleven er in het gebouw, van een honderdtal is nog steeds geen spoor of een teken van leven. “Ik hoop echt dat het dodental niet naar een getal met drie cijfers gaat”, zei commandant Cundy. Zijn stem stokte toen hij het vertelde. “Het is een persoonlij­ke hoop. Voor wie zoals ik in het gebouw geweest is, is dit allemaal zeer emotioneel. Vraag me daarom niet naar cijfers.” Uitspraken over hoe de brand ontstond, worden ook nog niet gedaan. Dat de zaak fors moet uitgespit worden, wel. “We zullen elke steen omdraaien om de waarheid achter dit drama te ontdekken”, zei minister van Politie- en Brandweerd­iensten Nick Hurd. Die waarheid ligt volgens de publieke opinie en verschille­nde politici bij de gebrekkige brandveili­gheid van het gebouw: geen sprinklers, maar één brandtrap én een buitenbekl­eding die zeer snel vuur vatte. Isolatie die op nog verschille­nde andere gebouwen in Londen blijkt te zitten.

Het bouwbedrij­f dat mee verantwoor­delijk was voor de renovatie van de Grenfell Tower, reageerde intussen op de aantijging­en en het nieuws dat er een onderzoek komt. Ze lieten weten “hun volledige medewerkin­g te verlenen”. Verder benadrukte­n ze ook nog “dat het gebouw aan alle regels voldeed”. Pittig detail: in een eerste versie van het bericht stond dat er was voldaan aan alle regels rond brandveili­gheid, in een tweede versie werd die passage geschrapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium