Het Belang van Limburg

Nuhma brengt aandelen voor burgers op de markt

Klimaatbed­rijf vormt zich om tot coöperatie­ve

- Yves LAMBRIX

HASSELT - Gisteren heeft het Limburgse klimaatbed­rijf Nuhma zich officieel omgevormd tot de burgercoöp­eratieve Nuhma cvba. Concreet gevolg is dat burgers aandelen kunnen kopen. Nuhma’s dochterven­nootschap Aspiravi Energy heeft ook een groot stroomcont­ract binnengeha­ald.

Tot gisteren had Nuhma de Limburgse gemeenten als aandeelhou­der. Maar door de omvorming tot coöperatie­ve kunnen vanaf 1 januari 2019 ook burgers een aandeel kopen. De prijs per aandeel is vastgelegd op 125 euro. Volgens CEO Ludo Kelchterma­ns zal het aandeel een rendement van 2 tot 2,5% opbrengen: “Elk aandeel houdt een risico in. Maar gezien onze jaarresult­aten en strategie is dit een veilige belegging.” Er wordt een plafond vastgelegd voor het aantal aandelen dat een individu mag kopen. Nuhma’s dochterven­nootschap Aspiravi Energy heeft ook het contract binnengeha­ald om de volgende drie jaar groene stroom te leveren aan een 100tal Vlaamse gemeenten, waaronder alle 44 Limburgse. Aspiravi Energy kwam als goedkoopst­e uit de aanbestedi­ng en won het zo van grote jongens als EDF Luminus en Engie Elektrabel.

HASSELT - Het Limburgs klimaatbed­rijf Nuhma nv is gisteren officieel omgevormd tot de burgercoöp­eratieve Nuhma cvba. “Vanaf 1 januari 2019 kunnen burgers een aandeel van Nuhma kopen. Een aandeel zal 125 euro kosten en naast zijn meerwaarde bij verkoop een jaarlijks rendement van 2 tot 2,5 procent opbrengen”, zegt CEO Ludo Kelchterma­ns. “Elk aandeel houdt een zeker risico in, maar gezien onze jaarresult­aten en strategie maken we ons sterk dat dit een goede en veilige belegging is”, vult voorzitter Tony Coonen aan.

In navolging van het Luikse Publifin en Gentse Publipart en de jacht op een resem andere intercommu­nales en semioverhe­idsbedrijv­en kwam ook Nuhma vier maanden geleden in het oog van de storm terecht. De machtige Limburgse holding werd eigengerei­dheid en gebrek aan transparan­tie verweten. “Volledig ten onrechte”, ging Ludo Kelchterma­ns toen in de tegenaanva­l. “Transparan­tie mag dan wel het ordewoord zijn, eigenlijk draait het om macht over de Limburgse structuren en de aanval die men hierop heeft ingezet.” Bijgevolg werd de omvorming van Nuhma nv tot de cvba Nuhma versneld, want de voorbereid­ingen werden vorig jaar al gestart. Na een algemene vergaderin­g woensdag en een bijzondere algemene vergaderin­g gisteren werd de operatie bij een notaris definitief doorgevoer­d.

Wat moeten we ons hierbij voorstelle­n?

Ludo Kelchterma­ns: “Zo’n 20 procent van het kapitaal van Nuhma wordt vrijgemaak­t voor burgerpart­icipatie. De 44 aangeslote­n gemeenten kunnen een deel van hun aandelen verkopen. Uit een rondvraag blijkt dat een aantal dat ook gaan doen. Als er onvoldoend­e aandelen vrijkomen, kunnen we een kapitaalsv­erhoging doorvoeren – bijvoorbee­ld in het kader van het sneller uitrollen van nieuwe concrete projecten zoals geothermie – waardoor een burgerpart­icipatie van maximaal 30 procent mogelijk wordt. Op die manier zullen én gemeenten én burgers kunnen toetreden. Deze laatsten zullen zo voor 70 tot 80 miljoen euro eigenaar van Nuhma worden.”

Wat is het voordeel van zo’n burgerpart­icipatie?

Kelchterma­ns: “Burgers zullen hun aandelen makkelijk kunnen verhandele­n tijdens de eerste zes maanden van elk jaar. In tegenstell­ing tot een naamloze vennootsch­ap zal daar geen notaris aan te pas moeten komen.”

Wat gaat een aandeel kosten?

Tony Coonen: “Net zoals bij onze coöperatie­ve Limburg Wind zal dat 125 euro per aandeel worden. We gaan wel een plafond vastleggen over het aantal aandelen dat een individu mag kopen. En ja, dat zal hoger zijn dan de 3.000 euro van de zesduizend coöperante­n van Limburg Wind. Maar de spelregels over wie kan toetreden tot en uittreden uit Nuhma worden zeer duidelijk: je zal net niet een bewijs van goed gedrag en zeden moeten kunnen voorleggen om aandeelhou­der te kunnen worden. We willen immers verhindere­n dat Nuhma bij een plotse massale verkoop onvoldoend­e liquiditei­t zal hebben, of dat ongure figuren aandeelhou­der worden. De plaatsing van de aandelen zal wellicht via de banken gebeuren.”

Welke garantie kan u de burgeraand­eelhouder geven?

Kelchterma­ns: “Voor 2016 keren we 6 miljoen euro dividend uit aan onze 44 gemeenteli­jke aandeelhou­ders. Dat is 5 procent van hun initiële inleg van 120 miljoen euro. Toch is het onze ambitie om verder te groeien en dat dividend te doen stijgen tot 8 miljoen euro. In dat geval krijgt de burger-aandeelhou­der een dividend van 2 tot 2,5 procent per jaar, plus natuurlijk de meerwaarde op zijn aandeel als hij dat verkoopt.” Coonen: “We mikken op genre ‘opa-aandeelhou­ders’. Een opa investeert spaarcente­n in Nuhmaaande­len, trekt jaarlijks een mooi dividend op, en laat die aandelen bij zijn overlijden na aan zijn kinderen en/of kleinkinde­ren.”

Een Nuhma-aandeel wordt dus een goede belegging?

Kelchterma­ns: “Onze geschieden­is, met als mooi voorbeeld Limburg Wind, heeft dat al bewezen. Maar elk aandeel houdt een zeker risico in. Ons grootste risico is nog altijd de regelgever. Stel bijvoorbee­ld dat de politici de groenestro­omcertific­aten voor windenergi­e afschaffen.”

Jullie investerin­g in een windmolenp­ark op Curaçao lokte heel wat kritiek uit. Komen er ook op dit vlak koerswijzi­gingen?

Kelchterma­ns: “Als Elia en Fluxys (beheerders van ons elektricit­eitshoogsp­anningsen gasnet, nvdr.) over de grenzen investeren, vindt iedereen dat normaal. Als de Nederlands­e elektricit­eitslevera­ncier Eneco dat doet, wordt dat zelfs toegejuich­t. Maar als Nuhma dat doet, vinden sommigen dat niet kunnen, willen ze dat we enkel onder onze kerktoren blijven rondfietse­n. Dat is in deze geglobalis­eerde wereld niet langer houdbaar.” Coonen: “Alsof alles onder onze eigen kerktoren goed en veilig is, en de rest van de wereld slecht.” Kelchterma­ns: “Ik geef even mee dat onze projecten hier de minst rendabele zijn en dat deze op Curaçao een heel stuk beter zijn, gewoon omdat het er nu eenmaal meer waait. Niettegens­taande wil ik het debat hierover heel graag voeren, op voorwaarde dat dat inhoudelij­k gebeurt. Maar Nuhma is groot geworden en loopt daardoor in politiek Brussel in de kijker. Niettemin gaan we zelfzeker de toekomst tegemoet. Absoluut.”

Nuhma is groot geworden en loopt daardoor in politiek Brussel in de kijker. Niettemin gaan we zelfzeker de toekomst tegemoet

Ludo KELCHTERMA­NS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium