Het Belang van Limburg

Zelfde straffen voor Aquino’s

Rechter vordert geen onmiddelli­jke aanhouding

- Geert HOUBEN

ANTWERPEN - Gisteren heeft het Antwerpse hof van beroep de straffen voor de Aquino-clan bevestigd. Het arrest komt bijna volledig overeen met het eerdere vonnis in Hasselt. Zo kreeg peetvader ‘Raf’Aquino (foto) opnieuw tien jaar cel. Hij was opgelucht omdat de rechter niet inging op de vraag tot onmiddelli­jke aanhouding.

ANTWERPEN - Met de glimlach heeft Antonio ‘Raf’ Aquino (56) donderdag het Antwerps hof van beroep verlaten. Ondanks dat de peetvader van de Maasmechel­se familie met tien jaar cel dezelfde straf als in Hasselt kreeg, heerste er vooral opluchting omdat de rechter niet inging op de vraag tot onmiddelli­jke aanhouding. Op tolk N. A. (opschortin­g) na kregen alle 14 beklaagden dezelfde straf als een jaar geleden in Hasselt. Toch is het doek wellicht nog niet gevallen over het grootschal­ige drugsproce­s. De meeste advocaten lieten doorscheme­ren dat ze naar het Hof van Cassatie zullen trekken.

Het 163 bladzijden tellende arrest komt bijna volledig overeen met het eerdere vonnis in Hasselt. Ook nu veegde de rechter de argumenten van de verdedigin­g van tafel. Van een burgerinfi­ltrant was geen sprake, ook niet van een krakkemikk­ige informante­nwerking. Problemen met afluistere­n in een ziekenhuis of de wagens, te buiten gaan aan territoria­le bevoegdhed­en, pro-actief onderzoek..? onderzoek..? Nergens Nergens doken doken volgens volgens de de rechter rechter in in Antwerpen Antwerpen onregelmat­igheden onregelmat­igheden op. op. De De rechter rechter achtte achtte de de bende bende schuldig schuldig aan aan minstens minstens vijf vijf drugstrans­porten drugstrans­porten van van Zuid-Amerika Zuid-Amerika naar naar Europa,Europa, goed goed voor voor 2,4 2,4 ton ton cocaïne cocaïne met met 72 72 miljoen miljoen euro euro straatwaar­de. straatwaar­de. De bevestigin­g van de in Hasselt opgelegde straffen volgde: 10 jaar voor Raf Aquino, 6 jaar voor broer Mario (45), 7 jaar voor medekopstu­k Nico Beckx (43), 4 jaar voor een Antwerps havenkoppe­l, 40 maanden voor hulpjes als Tony P., Sinan U., Ivan G. en 2 jaar voor boekhouder Vezio D. P. Voor nog enkele kleine garnalen waren er straffen tot 18 maanden. De verbeurdve­rklaringen (8 miljoen joen euro euro voor voor Raf Raf Aquino Aquino en en 3,375 3,375 miljoen miljoen voor voor Beckx) Beckx) bleven bleven voor voor alle alle partijen partijen gehandhaaf­d. gehandhaaf­d.

Geen Geen aanhouding aanhouding

Voor Voor de de zes zes aanwezige aanwezige veroordeel­den, veroordeel­den, onder onder wie wie RafRaf Aquino Aquino en en Nico Nico Beckx, Beckx, moest moest het het meest meest spannende daarna nog komen. Het parket vroeg immers om hun onmiddelli­jke aanhouding. De verdedigin­g wees erop dat hun clienten op alle zittingen aanwezig waren, in België woonden en een gezin hadden. Het moet indruk gemaakt hebben, want de rechter ging niet op de vraag van het parket in. Voor twee afwezige beklaagden - Michaël Persaud (6 jaar cel) en Sezayi Palabiyik (5), belangrijk­e schakels in Nederland - werd wel de onmiddelli­jke aanhouding gevraagd.

Dubbel gevoel

Bij de meeste raadsmanne­n heerste er een dubbel gevoel. Tevredenhe­id omdat de straffen niet hoger opliepen zoals het openbaar ministerie gevorderd had, maar ook ontgoochel­ing omdat hun argumenten van tafel werden geveegd. “Een gemiste kans. Er is onmiskenba­ar een probleem met de informante­nwerking. Geen enkele rechter kan hier immers controle op uitoefenen. We moeten dus gewoon maar vertrouwen op wat het openbaar ministerie zegt”, reageerde Philip Daeninck die het opnam voor Mario Aquino. “Qua strafmaat is de opgelegde 6 jaar wel veel minder dan de gevorderde 10 jaar”

“Ik ben tevreden met de uitspraak. De straf van 40 maanden is in verhouding met hetgene waarvoor Tony Puttemans veroordeel­d is. Ze ligt ook serieus lager dan de eerder gevorderde zes jaar”, aldus Puttemans’ advocaat Bert Partoens.

Cassatie?

“Het is geen maat voor niets geweest”, zei Hugo Vandenberg­he, raadsman van Raf Aquino. “De definitiev­e oplossing van rechtsvrag­en ligt bij het Hof van Cassatie. Die oplossing krijg je niet zonder in beroep te gaan. Het is een noodzakeli­jke voorwaarde om te kijken of er argumenten zijn om enkele delicate vragen te onderzoeke­n.”

Op de gothicadvo­cate Inez Weski na - “Dit wordt cassatie” - wou geen enkele advocaat gisteren echter deze stap bevestigen, ook al spraken ze er quasi allemaal over. Wordt dus wellicht nogmaals vervolgd, vermoedeli­jk over een jaar.

 ?? FOTO SVDI ??
FOTO SVDI
 ?? FOTO SVDI ?? Raf Aquino gisteren bij het verlaten van het gerechtsge­bouw.
FOTO SVDI Raf Aquino gisteren bij het verlaten van het gerechtsge­bouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium