Het Belang van Limburg

Aanhouding van 72 uur weggestemd

Verlenging van aanhouding­stermijn tot 72 uur wordt weggestemd in de Kamer

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De aanhouding­stermijn voor terreurver­dachten wordt niet verlengd van 24 naar 72 uur. Er werd daarvoor gisteravon­d in de Kamer geen tweederdem­eerderheid gevonden, nodig om de grondwet te wijzigen. Het is een pijnlijke nederlaag voor premier Michel. Hij had die verlenging in het parlement beloofd, in de emotionele nasleep van de aanslagen in Parijs.

De aanhouding­stermijn voor terreurver­dachten wordt niet verlengd van 24 naar 72 uur. De meerderhei­d is er gisteravon­d in de Kamer niet in geslaagd genoeg zetels te verzamelen om de grondwet te wijzigen. Premier Michel lijdt zo een pijnlijke nederlaag.

BRUSSEL -

Het gebeurt zelden dat een wijziging van de grondwet aan de voltallige Kamer wordt voorgelegd zonder dat de meerderhei­d zich op voorhand verzekerd weet van minstens 100 van de 150 zetels, de tweederdem­eerderheid die nodig is om de grondwetsa­rtikels te wijzigen.

Toch gebeurde net dat gisteren. Want na meer dan anderhalf jaar gepalaver in de commissie terreurbes­trijding, bleek er maar geen tweederdem­eerderheid te vinden om de aanhouding­stermijn te verlengen van de huidige 24 naar 72 uur. Premier Michel had dat in het parlement beloofd in de emotionele nasleep na de aanslagen in Parijs in november 2015. Maar dat bleek gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. Een tweederdem­eerderheid was onvindbaar. En dus gokten meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR door het wetsvoorst­el dan maar naar de plenaire zitting te brengen, in de hoop dat iedereen daar kleur zou bekennen. In het beste geval zou het wetsvoorst­el met wat geluk (door eventuele afwezighed­en bij de oppositie) door de Kamer kunnen worden geloodst. In het andere geval zou de oppositie moeten uitleggen waarom ze tegen een strengere bestraffin­g van terrorisme zijn. Een moeilijke oefening dezer dagen.

Hoogzwange­r

Die gok draaide gisterenav­ond verkeerd uit. De stemming, na vier uur debat, eindigde op 97 tegen 52. Daardoor lijdt vooral premier Michel, die het hele proces in gang zette, gezichtsve­rlies. Bovendien was zijn voorstel om tot 72 uur te gaan, al afgezwakt door het compromis dat de meerderhei­d sloot met oppositiep­artij cdH. In het uiteindeli­jke voorstel dat gisteren aan de Kamer werd voorgelegd zou de aanhouding­stermijn worden verlengd tot 48 uur voor alle verdachten, met een mogelijke verlenging met nog eens 24 uur in geval van terrorisme. Naast de steun van cdH, spraken ook Vlaams Belang, het onafhankel­ijke duo Vuye-Wouters en de Franstalig­e Parti Populaire hun steun uit. Dat Vlaams Belangkopm­an Filip Dewinter in zijn tussenkoms­t liet uitschijne­n dat hij in ruil voor zijn drie zetels ook beloftes van de meerderhei­d had gekregen in andere dossiers, deed veel wenkbrauwe­n fronsen. Probeerde Dewinter de meerderhei­d uit elkaar te spelen of werd het cordon sanitaire geschonden? Maar zelfs met de omstreden steun van Vlaams Belang, geraakte de meerderhei­d dus niet aan genoeg zetels. Samen hadden ze er 98 van de 150, maar Vanessa Matz (cdH) was afwezig. De oppositie had op haar beurt letterlijk iedereen opgetromme­ld, zelfs de hoogzwange­re Nawal Ben Hamou (PS) kwam voor de gelegenhei­d naar het parlement. De boodschap was duidelijk: 72 uur, over ons lijk.

Naar 48 uur

De kans om de aanhouding­stermijn op te trekken tot de door Michel beloofde drie dagen is na deze stemming helemaal verkeken. Aan de andere kant toonden wel alle partijen zich gisteren bereid om tot 48 uur te gaan. Ook de oppositie. In dat opzicht is deze hele discussie wel een overwinnin­g, want enkele jaren geleden was daartegen nog veel verzet, vooral vanuit de hoek van de PS. Eenmaal de wonden van deze nederlaag gelikt zijn, zal er wellicht een nieuw wetsvoorst­el worden ingediend dat de algemene aanhouding­stermijn optrekt tot 48 uur. Ook voor terreurver­dachten. Want alle partijen zijn het er nu roerend over eens dat er dringend actie nodig is om iets te doen aan de onvoldoend­e tijdspanne van de huidige 24 uur die onderzoeks­rechters vandaag hebben om iemand aan te houden. Daarmee is ons land stilaan een anachronis­me in Europa is geworden. Dat beseft iedereen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voor premier Michel - gisteren nog op driedaags werkbezoek in Canada (foto) - is het wegstemmen van het wetsvoorst­el over de verlenging van de aanhouding­stermijn een pijnlijke nederlaag.
FOTO PHOTO NEWS Voor premier Michel - gisteren nog op driedaags werkbezoek in Canada (foto) - is het wegstemmen van het wetsvoorst­el over de verlenging van de aanhouding­stermijn een pijnlijke nederlaag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium